Jest to idealny sos do kanapek, pieczonych mięs, grilla. Jeśli chcemy, aby sos był ostrzejszy, można dodać więcej płatków. My go jednak uwielbiamy w takiej właśnie wersji słodko-ostrej. Zwykle robię go od razu z podwójnej porcji, bo jedna to zdecydowanie za mało 😛
Ajwar
2015-10-19 19:21:14
Skladniki
- 3,5 kg czerwonej papryki
- 1 łyżeczka płatków chilli lub 2 surowe
- 3 słoiczki koncentratu pomidorowego (200-250 ml)
- 6 ząbków czosnku
- 2 szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 1,5 szklanki octu
- 1/3 szklanki oleju
- 2 listki laurowe
Sposob przygotowania
- Paprykę i czosnek zblendować (ja mieliłam w termomixie) i gotować ok 30 minut. Dodać pozostałe składniki i gotować jeszcze pół godziny ciągle mieszając. Jeśli chcemy, aby sos był gęstszy, musimy go lekko odparować i pogotować ok 1 godziny. Gorący przelewać do słoików i szczelnie zamknąć, Ustawić słoiki do góry dnem i przykryć ściereczką do ostygnięcia.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/