Babka cytrynowa

Jeśli lubicie obłędnie miękkie i rozpływające się w ustach ciasta, to z pewnością ta wersja babki Wam posmakuje 🙂

Babka cytrynowa
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
Ciasto
  1. 250 g mąki
  2. 250 g margaryny
  3. 250 g cukru
  4. 4 jajka
  5. skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  6. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier
  1. 5 łyżek cukru pudru
  2. kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie
  1. Ubić białka z odrobiną soli.
  2. Margarynę utrzeć z cukrem.
  3. Powoli dodać żółtka i skórkę cytrynową.
  4. Po chwili mąkę z proszkiem i na koniec ubite białka.
  5. Ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem foremki i piec w ciepłym piekarniku ok.45 min w temp. 170 stopni (do suchego patyczka).
  6. Po upieczeniu babkę studzimy. Łączymy cukier puder z sokiem z cytryny i polewamy ciasto.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *