Jeśli lubicie obłędnie miękkie i rozpływające się w ustach ciasta, to z pewnością ta wersja babki Wam posmakuje 🙂
Babka cytrynowa
2015-11-25 12:09:53
Produkty
Ciasto
- 250 g mąki
- 250 g margaryny
- 250 g cukru
- 4 jajka
- skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier
- 5 łyżek cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie
- Ubić białka z odrobiną soli.
- Margarynę utrzeć z cukrem.
- Powoli dodać żółtka i skórkę cytrynową.
- Po chwili mąkę z proszkiem i na koniec ubite białka.
- Ciasto przełożyć do natłuszczonej masłem foremki i piec w ciepłym piekarniku ok.45 min w temp. 170 stopni (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu babkę studzimy. Łączymy cukier puder z sokiem z cytryny i polewamy ciasto.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/