Coś dla wielbicieli kokosu i batoników baunty. Smak uderzający, polecam 🙂
Bounty
2015-12-30 19:32:38
Produkty
Ciasto
- 6 jajek
- 5 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa kokosowa
- 3/4 l mleka
- 2 białe czekolady
- 200 g masła 82%
- 270 g kokosu
- 2 cukry waniliowe
Polewa
- 2 mleczne czekolady rozpuścić w 5 łyżkach mleka z 1 łyżką masła (na wolnym ogniu)
Do nasączenia
- Kubek mocnej herbaty + łyżka cukru + sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo
- Ulubione powidła
Wykonanie
Ciasto
- Białka ubić ze szczyptą soli.
- Następnie dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem i kakao.
- Piec ok. 30 min 1 temp. ok 170 stopni (do tzw. suchego patyczka)
- Ostudzić i lekko nasączyć.
Masa kokosowa
- Mleko zagotować z cukrem.
- Dodać kokos i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut.
- Może być tak, że kokos "wciągnie" całe mleko i masa będzie za gęsta. Wówczas dodaję odrobinę mleka, aby kokos miał w czym się gotować.
- Po tym czasie dodać masło i białą czekoladę.
- Zagotować i ostudzić.
- Po nasączeniu ciasta wykładamy ulubione powidła.
- Na to wykładamy masę kokosową i polewamy polewą z mlecznej czekolady.
- Chłodzimy przynajmniej 3-4 godziny.
Notes
- Ciasto wyszukane w sieci, nieco zmodyfikowane przeze mnie.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/