Co艣 dla wielbicieli kokosu i batonik贸w baunty. Smak uderzaj膮cy, polecam 馃檪

Bounty
2015-12-30 19:32:38

Produkty
Ciasto
- 6 jajek
- 5 艂y偶ek m膮ki
- 6 艂y偶ek cukru
- 2 艂y偶ki kakao
- 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa kokosowa
- 3/4 l mleka
- 2 bia艂e czekolady
- 200 g mas艂a 82%
- 270 g kokosu
- 2 cukry waniliowe
Polewa
- 2 mleczne czekolady rozpu艣ci膰 w 5 艂y偶kach mleka z 1 艂y偶k膮 mas艂a (na wolnym ogniu)
Do nas膮czenia
- Kubek mocnej herbaty + 艂y偶ka cukru + sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo
- Ulubione powid艂a
Wykonanie
Ciasto
- Bia艂ka ubi膰 ze szczypt膮 soli.
- Nast臋pnie doda膰 cukier, 偶贸艂tka, m膮k臋 z proszkiem i kakao.
- Piec ok. 30 min 1 temp. ok 170 stopni (do tzw. suchego patyczka)
- Ostudzi膰 i lekko nas膮czy膰.
Masa kokosowa
- Mleko zagotowa膰 z cukrem.
- Doda膰 kokos i gotowa膰 na wolnym ogniu ok. 20 minut.
- Mo偶e by膰 tak, 偶e kokos "wci膮gnie" ca艂e mleko i masa b臋dzie za g臋sta. W贸wczas dodaj臋 odrobin臋 mleka, aby kokos mia艂 w czym si臋 gotowa膰.
- Po tym czasie doda膰 mas艂o i bia艂膮 czekolad臋.
- Zagotowa膰 i ostudzi膰.
- Po nas膮czeniu ciasta wyk艂adamy ulubione powid艂a.
- Na to wyk艂adamy mas臋 kokosow膮 i polewamy polew膮 z mlecznej czekolady.
- Ch艂odzimy przynajmniej 3-4 godziny.
Notes
- Ciasto wyszukane w sieci, nieco zmodyfikowane przeze mnie.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/