Bounty

Coś dla wielbicieli kokosu i batoników baunty. Smak uderzający, polecam 🙂

Bounty
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
Ciasto
  1. 6 jajek
  2. 5 łyżek mąki
  3. 6 łyżek cukru
  4. 2 łyżki kakao
  5. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  6. szczypta soli
Masa kokosowa
  1. 3/4 l mleka
  2. 2 białe czekolady
  3. 200 g masła 82%
  4. 270 g kokosu
  5. 2 cukry waniliowe
Polewa
  1. 2 mleczne czekolady rozpuścić w 5 łyżkach mleka z 1 łyżką masła (na wolnym ogniu)
Do nasączenia
  1. Kubek mocnej herbaty + łyżka cukru + sok z 1/2 cytryny
Dodatkowo
  1. Ulubione powidła
Wykonanie
Ciasto
  1. Białka ubić ze szczyptą soli.
  2. Następnie dodać cukier, żółtka, mąkę z proszkiem i kakao.
  3. Piec ok. 30 min 1 temp. ok 170 stopni (do tzw. suchego patyczka)
  4. Ostudzić i lekko nasączyć.
Masa kokosowa
  1. Mleko zagotować z cukrem.
  2. Dodać kokos i gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut.
  3. Może być tak, że kokos "wciągnie" całe mleko i masa będzie za gęsta. Wówczas dodaję odrobinę mleka, aby kokos miał w czym się gotować.
  4. Po tym czasie dodać masło i białą czekoladę.
  5. Zagotować i ostudzić.
  6. Po nasączeniu ciasta wykładamy ulubione powidła.
  7. Na to wykładamy masę kokosową i polewamy polewą z mlecznej czekolady.
  8. Chłodzimy przynajmniej 3-4 godziny.
Notes
  1. Ciasto wyszukane w sieci, nieco zmodyfikowane przeze mnie.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *