Wiem, brzmi absurdalnie… Wierzcie mi, że smakuje obłędnie. Mało tego, wg tej receptury zrobicie również idealną karkówkę. Zachęcam do wypróbowania. Przepis od cudownej Kasi :-*
Składniki
- 8 sztuk białych, surowych kiełbasek
- 2 jabłka
- 1 duży por
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka
- 4 łyżki oleju + 2 łyżki oliwy
Instrukcje
- Kiełbasę gotujemy około 10 minut na niezbyt mocnym ogniu.
- Po przegotowaniu lekko studzimy i nacinamy na krzyż.
- Na patelni podgrzewamy olej z oliwą i obsmażamy kiełbaskę z każdej strony, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Por kroimy w półksiężyce, niezbyt cienko i podsmażamy na tym samym oleju co kiełbaski (około 5 minut). Doprawiamy i układamy na kiełbaskach.
- Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki na kiełbaski i pora.
- Zamykamy naczynie i zapiekamy około 30 minut, aż jabłko się będzie rozpadać.
- Powiem wam, że to danie mnie mega zaskoczyło. Por stracił ostrość, a jabłko dodało kwaśno - słodkiego posmaku. Mój mąż i siostra, którzy nie przepadają za białą kiełbasą, stwierdzili, że jest przepyszna 🙂
© 2024 Przepis pochodzi z Gotujesie.pl