Ponoć dobry bigos gotuje się 4 dni. Coś w tym jest, bo 4 dnia smakuje zupełnie inaczej niż pierwszego. Ja swój wekuję w słoiczki, będzie nam cudownie smakował jeszcze za jakiś czas 🙂
Bigos najlepszy na świecie
2015-12-15 10:10:45
Produkty
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 1/2 nie dużej główki kapusty słodkiej
- 400 g dobrego, wędzonego boczku
- 4 laski dobrej kiełbasy (może być podwawelska)
- 4 cebule
- duża garść suszonych grzybów (wcześniej moczone całą noc) i woda z ich moczenia
- 1 jabłko obrane i pokrojone w ósemki
- garść rodzynek
- 18 sztuk śliwek suszonych
- 1 przecier pomidorowy
- 2-3 łyżki miodu
- 2-3 łyżki oleju
- 4 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 4 ziarna jałowca
- 1 łyżka suszonego lubczyku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól, świeżo mielony czarny pieprz
- 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
Wykonanie
- Kapustę kiszoną lekko odciskam i ewentualnie kroję. Wrzucam do 5 litrowego garnka.
- Kapustę białą szatkuje i dorzucam do kapusty kiszonej.
- Podlewam ok. 1 litrem wody i zaczynam podgrzewać.
- Na dużej patelni rozgrzewam olej i podsmażam pokrojoną w piórka cebulę.
- Po chwili dorzucam pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę pokrojoną w pół plasterki.
- Smażę ok 15 minut i dorzucam do gotującej się kapusty.
- Do garnka dokładam pokrojone jabłko, śliwki, suszone grzybki, rodzynki i wszystkie przyprawy oprócz przecieru pomidorowego i miodu.
- Wlewam wino i wodę z grzybków.
- Gotuję na wolnym ogniu około 4 godzin.
- Na koniec dodaję przecier i miód i gotuję około godziny.
- Porządnie studzę.
- Kolejnego dnia podgrzewam bigos na bardzo wolnym ogniu ok 1 godziny (wyjmuję też wszelkie ziarenka pieprzu, jałowca i listki).
- Proces gotowania powtarzam jeszcze 2 dni.
- Po tym czasie bigos jest gotowy do zjedzenia.
- Nadmiar wkładam do słoiczków i wekuję.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/