Skip to content
GotujeSie.pl
GotujeSie.pl

przepisy dla każdego

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Wigilia
    • Desery
    • Ciasta
    • Obiady
    • Przekąski
    • Przetwory
    • Sosy
    • Ryby
  • O mnie
  • Blog
  • Kontakt
    • Współpraca
GotujeSie.pl

przepisy dla każdego

18 grudnia 201518 grudnia 2015

Bigos najlepszy na świecie

Ponoć dobry bigos gotuje się 4 dni. Coś w tym jest, bo 4 dnia smakuje zupełnie inaczej niż pierwszego. Ja swój wekuję w słoiczki, będzie nam cudownie smakował jeszcze za jakiś czas 🙂

Bigos najlepszy na świecie
2015-12-15 10:10:45
Napisz opinie
Zapisz przepis
Drukuj
Produkty
  1. 1,5 kg kapusty kiszonej
  2. 1/2 nie dużej główki kapusty słodkiej
  3. 400 g dobrego, wędzonego boczku
  4. 4 laski dobrej kiełbasy (może być podwawelska)
  5. 4 cebule
  6. duża garść suszonych grzybów (wcześniej moczone całą noc) i woda z ich moczenia
  7. 1 jabłko obrane i pokrojone w ósemki
  8. garść rodzynek
  9. 18 sztuk śliwek suszonych
  10. 1 przecier pomidorowy
  11. 2-3 łyżki miodu
  12. 2-3 łyżki oleju
  13. 4 liście laurowe
  14. 6 ziaren ziela angielskiego
  15. 10 ziarenek czarnego pieprzu
  16. 4 ziarna jałowca
  17. 1 łyżka suszonego lubczyku
  18. 1 łyżka majeranku
  19. 1 łyżka słodkiej papryki
  20. sól, świeżo mielony czarny pieprz
  21. 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
Wykonanie
  1. Kapustę kiszoną lekko odciskam i ewentualnie kroję. Wrzucam do 5 litrowego garnka.
  2. Kapustę białą szatkuje i dorzucam do kapusty kiszonej.
  3. Podlewam ok. 1 litrem wody i zaczynam podgrzewać.
  4. Na dużej patelni rozgrzewam olej i podsmażam pokrojoną w piórka cebulę.
  5. Po chwili dorzucam pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę pokrojoną w pół plasterki.
  6. Smażę ok 15 minut i dorzucam do gotującej się kapusty.
  7. Do garnka dokładam pokrojone jabłko, śliwki, suszone grzybki, rodzynki i wszystkie przyprawy oprócz przecieru pomidorowego i miodu.
  8. Wlewam wino i wodę z grzybków.
  9. Gotuję na wolnym ogniu około 4 godzin.
  10. Na koniec dodaję przecier i miód i gotuję około godziny.
  11. Porządnie studzę.
  12. Kolejnego dnia podgrzewam bigos na bardzo wolnym ogniu ok 1 godziny (wyjmuję też wszelkie ziarenka pieprzu, jałowca i listki).
  13. Proces gotowania powtarzam jeszcze 2 dni.
  14. Po tym czasie bigos jest gotowy do zjedzenia.
  15. Nadmiar wkładam do słoiczków i wekuję.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/
Obiady Przepisy jalowiecmiódnajlepszy bigosrodzynkisuszone grzybysuszone śliwkiwino

Nawigacja wpisu

Poprzedni
Następny

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Współpraca

  • MotoIT.pl
  • Toyota Klub
  • Wideo Art

Tagi

bliscy bułeczki cebula chleb ciasto cynamon czekolada czosnek drożdże dzieci galaretka herbatniki jajka kukurydza marchewka masło miód mięso mielone mleko mąka nutella obiad ogórek orzechy owoce papryka pierogi przepis przepis na ciasto przepis na obiad rodzina rodzynki rzodkiewka sałatka ser sos szpinak truskawki weekend wigilia wypieki domowe zakwas ziemniaki śmietana święta
©2023 GotujeSie.pl | WordPress Theme by SuperbThemes