Bułeczki, które tym razem zrobiły dzieci. Mikołaj, Maja i ich przyjaciółka Ala :-). Idealna, popołudniowa przekąska.

Składniki
- Ciasto
- 350 g mąki pszennej
- 180 g letniej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 25 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- Dodatki
- 8-10 plastrów salami
- keczup
- 1 lub 2 kulki mozarelli pokrojonej w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie, suszone płatki papryki
- 2-3 łyżki tartego parmezanu
Instrukcje
- Składniki na ciasto wyrabiamy robotem do momentu, aż nie będzie lepkie i zbije się w zgrabną kulkę.
- Dzielimy na 8 - 10 kulek.
- Każdą kuleczkę spłaszczamy i smarujemy keczupem.
- Na to układamy salami i cząstkę mozarelli, a następnie sklejamy ciasto, tak aby powstała bułeczka.
- Bułeczki układamy w blaszce wyłożonej papierem.
- Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy oliwę, sól, pieprz i szczyptę ziół prowansalskich i papryki.
- Taką mieszaniną smarujemy bułeczki i posypujemy parmezanem.
- Zapiekamy na złoto w temp. 180 stopni około 30 minut.
© 2023 Przepis pochodzi z Gotujesie.pl