Skip to content
GotujeSie.pl
GotujeSie.pl

przepisy dla każdego

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Wigilia
    • Desery
    • Ciasta
    • Obiady
    • Przekąski
    • Przetwory
    • Sosy
    • Ryby
  • O mnie
  • Blog
  • Kontakt
    • Współpraca
GotujeSie.pl

przepisy dla każdego

19 października 201529 listopada 2015

Chałka maślana

Przepis zaczerpnęłam z książki “Kocham gotować” – Thermomix, jednak śmiało można go wykonać zwykłym robotem lub ręcznie. Jest to chałka, która się zawsze udaje. Ważne jest, aby składniki miały temperaturę pokojową.

Uwielbiana przez moich bliskich i przyjaciół. Miękka i puszysta, nie traci walorów też kolejnego dnia.

Chałka maślana
2015-10-17 17:50:08
Napisz opinie
Zapisz przepis
Drukuj
Kruszonka
  1. 70 g mąki pszennej
  2. 50 g cukru
  3. 50 g masła 82%
Ciasto
  1. 1 jajko
  2. 2 żółtka
  3. 100 g masła, pokrojonego w kawałki
  4. 70 g cukru
  5. 1 cukier waniliowy
  6. 40 g świeżych drożdży
  7. 150 g mleka
  8. 500 g mąki pszennej
  9. 1 łyżeczka soli
Kruszonka
  1. Połączyć składniki mikserem lub ręcznie
Ciasto
  1. Do miski włożyć jajko, żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże i zalać lekko podgrzanym mlekiem. Wymieszać mikserem ok. 2 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem (spiralnymi widełkami) lub ręcznie, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć bawełnianą ściereczką na ok 30 minut.
  2. Włączyć piekarnik - temperatura 160-170 stopni, termoobieg.
  3. Ciasto podzielić na 2 części. Z każdej części uformować 3 równe wałki. Zapleść w warkocz i umieścić w podłużnych keksówkach i przykryć ściereczką. Gdy chałki podrosną, posmarować białkiem, które zostało nam z jajek. Posypać zrobioną wcześniej kruszonką.
  4. Piec na złoto ok. 40 minut.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/
Ciasta Desery Przepisy chałkaciastodeserkruszonkaśniadanie

Nawigacja wpisu

Previous post
Next post

Comments (2)

  1. Agnieszka pisze:
    26 października 2015 o 22:21

    Chałka jest cudowna!!! Bardzo łatwa w przygotowaniu. Robiłam ją pierwszy raz, pięknie urosła i jest przepyszna.

    Odpowiedz
    1. Marta pisze:
      27 października 2015 o 17:21

      Dziękuję Agnieszko,
      pozdrawiam:)

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Współpraca

  • MotoIT.pl
  • Toyota Klub
  • Wideo Art

Tagi

bliscy bułeczki cebula chleb ciasto cynamon czekolada czosnek drożdże dzieci galaretka herbatniki jajka kukurydza marchewka masło miód mięso mielone mleko mąka nutella obiad ogórek orzechy owoce papryka pierogi przepis przepis na ciasto przepis na obiad rodzina rodzynki rzodkiewka sałatka ser sos szpinak truskawki weekend wigilia wypieki domowe zakwas ziemniaki śmietana święta
©2023 GotujeSie.pl | WordPress Theme by SuperbThemes