Przepis zaczerpnęłam z książki “Kocham gotować” – Thermomix, jednak śmiało można go wykonać zwykłym robotem lub ręcznie. Jest to chałka, która się zawsze udaje. Ważne jest, aby składniki miały temperaturę pokojową.
Uwielbiana przez moich bliskich i przyjaciół. Miękka i puszysta, nie traci walorów też kolejnego dnia.
Chałka maślana
2015-10-17 17:50:08
Kruszonka
- 70 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 50 g masła 82%
Ciasto
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 100 g masła, pokrojonego w kawałki
- 70 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 40 g świeżych drożdży
- 150 g mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
Kruszonka
- Połączyć składniki mikserem lub ręcznie
Ciasto
- Do miski włożyć jajko, żółtka, masło, cukier, cukier waniliowy, drożdże i zalać lekko podgrzanym mlekiem. Wymieszać mikserem ok. 2 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić mikserem (spiralnymi widełkami) lub ręcznie, aż ciasto będzie gładkie. Przykryć bawełnianą ściereczką na ok 30 minut.
- Włączyć piekarnik - temperatura 160-170 stopni, termoobieg.
- Ciasto podzielić na 2 części. Z każdej części uformować 3 równe wałki. Zapleść w warkocz i umieścić w podłużnych keksówkach i przykryć ściereczką. Gdy chałki podrosną, posmarować białkiem, które zostało nam z jajek. Posypać zrobioną wcześniej kruszonką.
- Piec na złoto ok. 40 minut.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/
Chałka jest cudowna!!! Bardzo łatwa w przygotowaniu. Robiłam ją pierwszy raz, pięknie urosła i jest przepyszna.
Dziękuję Agnieszko,
pozdrawiam:)