Od jakiegoś czasu testuję przepisy na chleb. Niektóre nie nadają się niestety do jedzenia kolejnego dnia. Przeważa w nich stęchły jak dla mnie, zapach drożdży. Dodatkowo kruszą się i bardzo tracą w smaku.
Całkiem niedawno kolega polecił mi ciekawą stronę z przepisami na pieczywo i dodatki do niego. Muszę Wam powiedzieć, że za radą właśnie Łukasza, odkryłam cudowny, żytni chleb, który nawet po kilku dniach nadal jest pachnący i pyszny w smaku. Niewątpliwym plusem jest też proces robienia. Zakwas banalny, choć dużo gęstszy od tych, które dotychczas testowałam. Oczywiście dla mnie największym plusem jest to, że moje dzieci go jedzą i bardzo im smakuje :-).
Póki co zachęcam znajomych, którym daję bochenek w prezencie lub zakwas, żeby sami próbowali swych sił z chlebem w kuchni.
Spróbujcie choć raz zrobić zakwas i własnoręcznie wykonajcie chleb. Gwarantuję, że sklepowe wypieki zwyczajnie przestaną Wam smakować z tą wszędzie dostępną okropną “witaminą” E.
Pozdrawiam i dobrego dnia 🙂