Chleb na zakwasie

Jest to przepis, który dostałam od kolegi mojego męża. Powiem Wam, że nigdy nie wyszedł mi lepszy chleb na zakwasie, jak właśnie z tego przepisu. Wilgotny i długo świeży. Smakuje moim dzieciom, a to jest dla mnie bardzo ważne. Pozostałą część zakwasu, albo wstawiam do lodówki, albo ponownie dokarmiam do kolejnego pieczenia

Chleb na zakwasie
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. Zakwas - mąka żytnia i woda - 6 dni dokarmiania
Chleb
  1. 200 g mąki żytniej
  2. 200 g mąki pszennej
  3. czubata łyżeczka soli
  4. 350 ml letniej wody
  5. 250 g zakwasu
Wykonanie
Zakwas
  1. 1 dzień: 1 szklankę mąki żytniej wymieszać mikserem z 3/4 szkl letniej wody (konsystencja gęstej śmietany)
  2. 2 - 5 dzień: codziennie co 24 godziny dokarmiamy zakwas dodając do niego 3 czubate łyżki mąki żytniej i ok. 50 ml letniej wody (mieszam mikserem, aby nie było grudek. Zakwas ma mieś dość gęstą konsystencję).
  3. 6 dzień: pieczemy chleb
  4. Mikserem ze spiralną końcówką mieszamy wszystkie składniki na chleb. Możemy dodać ulubione pestki, suszone owoce, płatki owsiane. Ja jednak wolę klasyczny, bez niczego.
  5. Po wymieszaniu, umieszczam masę w dwóch małych keksówkach i czekam minimum 5 godzin, aż chleb wyrośnie. Czasem mieszam wieczorem, przykrywam ściereczką i piekę rano.
  6. Pieczemy 1h w 200 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kratce.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *