Tym razem genialny w swej prostocie i znakomity w smaku chleb 偶ytni 馃檪
Chleb 偶ytni
2016-01-11 20:43:45
Produkty
Zakwas 偶ytni
- 5 艂y偶ek m膮ki 偶ytniej typ 720
- 5 艂y偶ek letniej wody
Zaczyn (dzie艅 przed pieczeniem)
- 150 g m膮ki 偶ytniej typ 720
- 150 g letniej wody
- 1 czubata 艂y偶ka zakwasu
Chleb (ciasto w艂a艣ciwe)
- Ca艂y zaczyn z dnia poprzedniego
- 400 g m膮ki 偶ytniej typ 720
- 370 g letniej wody
- 2 艂y偶eczki soli
Wykonanie
Zakwas
- Sk艂adniki na zakwas mieszam i odstawiam w plastikowym naczyniu.
- Przykrywam r臋cznikiem papierowym i zwi膮zuj臋 kawa艂kiem sznurka.
- Zakwas dokarmiam przez 6-7 dni, codziennie t膮 sam膮 porcj膮 m膮ki i wody.
- 7 dnia piek臋 chleb.
Zaczyn
- Dzie艅 przed upieczeniem chleba, zwykle wieczorem, mieszam sk艂adniki zaczynu w plastikowej misce.
- Przykrywam foli膮 spo偶ywcz膮 i zostawiam na ca艂膮 noc.
Chleb
- Kolejnego dnia rano mieszam 艂y偶k膮 wszystkie sk艂adniki na chleb.
- Przek艂adam ciasto do dw贸ch ma艂ych keks贸wek, przykrywam foli膮 spo偶ywcz膮 do wyro艣ni臋cia.
- Trwa to od 2 do 4h.
- Po tym czasie nagrzewam piekarnik do temperatury 210 stopni i piek臋 chleb przez godzin臋, lub ciut d艂u偶ej.
- Piekarnik ustawiam g贸ra - d贸艂.
- Powinien si臋 dobrze przypiec.
Notes
- Przepis pochodzi ze strony www.przepisnachleb.pl (u mnie zmniejszona ilo艣膰 wody)
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/
chleb bardzo pyszny