Jest to ciasto, które sprawia wrażenie pracochłonnego. To pozory :-). Kolejnego dnia smakuje niebiańsko!
Ciasto czekoladowe z wiśniami
2016-03-22 08:28:46
Produkty
Placek czekoladowy
- 7 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Placek orzechowy
- 20 dkg posiekanych orzechów włoskich
- 5 białek
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Masa
- 1/2 litra mleka 3,2%
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szkl. cukru
- 5 żółtek
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 30 dkg masła
- 3 łyżki kakao
- słoik konfitury wiśniowej
Polewa
- 1/4 kostki margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
Wykonanie
Placek czekoladowy
- Ubić białka ze szczyptą soli, następnie dodać cukier, żółtka, mąkę, proszek i kakao.
- Piec do suchego patyczka około 30-40 minut w temp. 170 stopni.
- Po upieczeniu ostudzić i przekroić na pół.
Placek orzechowy
- Ubić białka ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i pozostałe składniki.
- Piec dość długo, około godziny w temp. 170 stopni.
Masa
- Z podanych produktów ugotować budyń i ostudzić.
- Masło utrzeć i stopniowo dodawać budyń, na koniec dodać odsączone z soku wiśnie i lekko wymieszać.
Polewa
- Podgrzać wszystkie składniki i gotową polewą polać ciasto
Złożenie ciasta
- Placek czekoladowy, połowa masy, placek orzechowy, pozostała masa, placek czekoladowy, polać polewą
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/