Skip to content
GotujeSie.pl
GotujeSie.pl

przepisy dla każdego

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Wigilia
    • Desery
    • Ciasta
    • Obiady
    • Przekąski
    • Przetwory
    • Sosy
    • Ryby
  • O mnie
  • Blog
  • Kontakt
    • Współpraca
GotujeSie.pl

przepisy dla każdego

27 listopada 2015

Ciąg dalszy o chlebie

Dzieci zainteresowały się zakwasem… Często pomagają podczas robienia drożdżowych wypieków, ale przy chlebie ich jeszcze nie było :-). Miki spytał, po co tak codziennie dokładam mąkę. Przecież mogłabym wsypać ją od razu i chleb byłby gotowy.

Przy chlebie na zakwasie nie chodzi o szybkość, tu trzeba mieć cierpliwość. Po tych 5 dniach, chleb wyrasta u mnie całą noc, a dopiero rano wstawiam go do pieczenia.

Nie wiem czy proces u mojej babci był podobny, ale pamiętam z bardzo wczesnego dzieciństwa jak babcia też wypiekała chleb na zakwasie. Jej był ostrzejszy w smaku i było go zdecydowanie więcej, kilka blach na raz. Taki chleb bardzo długo był świeży i smakował zupełnie inaczej niż ten ze sklepu.

Spytacie po co ja to w ogóle robię… Tyle zachodu, a w sklepach chleba do wyboru. Otóż, po pierwsze wiem co jem i co podaję moim dzieciom. Po drugie uwielbiam cały ten proces… To mnie zwyczajnie relaksuje :P. Miłego piątku! 🙂

Blog chlebzakwas

Nawigacja wpisu

Poprzedni
Następny

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Współpraca

  • MotoIT.pl
  • Toyota Klub
  • Wideo Art

Tagi

bliscy bułeczki cebula chleb ciasto cynamon czekolada czosnek drożdże dzieci galaretka herbatniki jajka kukurydza marchewka masło miód mięso mielone mleko mąka nutella obiad ogórek orzechy owoce papryka pierogi przepis przepis na ciasto przepis na obiad rodzina rodzynki rzodkiewka sałatka ser sos szpinak truskawki weekend wigilia wypieki domowe zakwas ziemniaki śmietana święta
©2023 GotujeSie.pl | WordPress Theme by SuperbThemes