Jest to na prawdę banalne w wykonaniu ciasto. Udaje się za każdym razem :-). Przepis jest połączeniem 2 ciast, które znalazłam w necie z odrobiną mojej modyfikacji.
Plusem jest to, że dość długo utrzymuje świeżość.
Ciasto marchewkowe
2015-11-01 13:43:41
Produkty
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szkl. brązowego cukru (może być biały)
- 2/3 szkl. oleju
- 3 jajka
- 1 szkl. startej marchewki (1 duża)
- 1/2 szkl. soku pomarańczowego
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
Polewa
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki miękkiego masła
- pół opakowania serka śmietankowego do kanapek (może być z Lidla lub Biedronki)
- kilka kropel soku z cytryny
Wykonanie
- Nagrzewam piekarnik do 170 stopni.
- Jajka rozcieram z cukrem i cukrem waniliowym. Małymi porcjami dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, solą i cynamonem. Następnie wlewam sok i olej. Na końcu dodaję marchewkę i orzechy. Ciasto wstawiam do ciepłego piekarnika i piekę ok 45 minut w 170 stopniach. Pod koniec sprawdzam patyczkiem. Jeśli się nie klei, ciasto jest upieczone.
- Kiedy ciasto się studzi, mieszam składniki polewy. Smaruję wierzch zimnego ciasta i wstawiam na ok. 2 h do lodówki.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/
Ciasto jest rewelacyjne , rozpływa się w ustach 🙂