My na detoksie, ale wrzucam Wam przepis, bo ciacho warte jest zrobienia. Proste i smaczne 馃檪

Sk艂adniki
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 3/4 szkl. oleju
- 2,5 szkl. m膮ki krupczatki
- cukier waniliowy
- 2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
- 1/2 艂y偶eczki sody
- 450 g mro偶onego szpinaku (rozdrobniony)
- Krem
- 500 ml 艣mietany krem贸wki
- 1 zielona galaretka (u mnie agrestowa rozpuszczona w 300 ml wody i sch艂odzona)
- 3 艂y偶ki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 ma艂e 艣mietanfixy
- Nas膮czenie
- 300 ml mocnej herbaty + 艂y偶ka cukru + sok z po艂owy cytryny
- Dodatkowo
- Ziarenka z po艂owy granatu
Instrukcje
- Szpinak rozmrozi膰 i ods膮czy膰 z wody.
- Jajka ubi膰 na puszysta mas臋 na wysokich obrotach, stopniowo doda膰 cukier.
- Nast臋pnie powoli wla膰 olej i doda膰 szpinak.
- Ca艂y czas mieszaj膮c doda膰 m膮k臋 z proszkiem i sod膮.
- Ciasto piec oko艂o 60 minut w temp. 170 stopni (wstawi艂am do lekko ciep艂ego piekarnika) lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto wystudzi膰 i skroi膰 oko艂o 1/3 ciasta, a nast臋pnie pokruszy膰 je do miski.
- Doln膮 cz臋艣膰 nas膮czy膰 herbat膮 i wy艂o偶y膰 na ni膮 pokrojon膮 w kostk臋 galaretk臋.
- 艢mietan臋 ubi膰 ze 艣mietanfixami i cukrem i wy艂o偶y膰 na galaretk臋.
- Na 艣mietan臋 pokruszy膰 wierzchni blat i udekorowa膰 ziarenkami granatu.
- Przed podaniem sch艂odzi膰, najlepsze kolejnego dnia.
© 2023 Przepis pochodzi z Gotujesie.pl