My na detoksie, ale wrzucam Wam przepis, bo ciacho warte jest zrobienia. Proste i smaczne 🙂

Składniki
- 4 jajka
- 1 szkl. cukru
- 3/4 szkl. oleju
- 2,5 szkl. mąki krupczatki
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobniony)
- Krem
- 500 ml śmietany kremówki
- 1 zielona galaretka (u mnie agrestowa rozpuszczona w 300 ml wody i schłodzona)
- 3 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 małe śmietanfixy
- Nasączenie
- 300 ml mocnej herbaty + łyżka cukru + sok z połowy cytryny
- Dodatkowo
- Ziarenka z połowy granatu
Instrukcje
- Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody.
- Jajka ubić na puszysta masę na wysokich obrotach, stopniowo dodać cukier.
- Następnie powoli wlać olej i dodać szpinak.
- Cały czas mieszając dodać mąkę z proszkiem i sodą.
- Ciasto piec około 60 minut w temp. 170 stopni (wstawiłam do lekko ciepłego piekarnika) lub do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto wystudzić i skroić około 1/3 ciasta, a następnie pokruszyć je do miski.
- Dolną część nasączyć herbatą i wyłożyć na nią pokrojoną w kostkę galaretkę.
- Śmietanę ubić ze śmietanfixami i cukrem i wyłożyć na galaretkę.
- Na śmietanę pokruszyć wierzchni blat i udekorować ziarenkami granatu.
- Przed podaniem schłodzić, najlepsze kolejnego dnia.
© 2023 Przepis pochodzi z Gotujesie.pl