Cynamonowa drożdżówka

Idealna na ciepło i na zimno. Zapraszam 🙂

Rodzaj Przystawka

Składniki
  

  • 20 g drożdży
  • 150 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 400 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szt jajka
  • 50 g masła (rozpuścić)

Nadzienie

  • 70 g masła
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Instrukcje
 

  • Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia (ok. 1 godziny).
  • Roztopić masło do nadzienia. Cukier wymieszać z cynamonem.
  • Ciasto rozwałkować na dość duży, cienki prostokąt.
  • Pokroić wzdłuż krótszego boku na 5-6 pasków.
  • Paski pokroić na kwadraty. Każdy kwadrat posmarować masłem i posypać cukrem cynamonowym
  • Długą keksówkę wyłożyć papierem i włożyć do niej ciasto bokiem.
  • Wierzch posmarować resztką masła i posypać cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 30 min).
  • Piec na złoto około 35 minut w 170 stopniach.
  • Wystudzić w blaszce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating