Idealna na ciepło i na zimno. Zapraszam 🙂
Składniki
- 20 g drożdży
- 150 ml mleka
- 50 g cukru
- 400 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 szt jajka
- 50 g masła (rozpuścić)
Nadzienie
- 70 g masła
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Instrukcje
- Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia (ok. 1 godziny).
- Roztopić masło do nadzienia. Cukier wymieszać z cynamonem.
- Ciasto rozwałkować na dość duży, cienki prostokąt.
- Pokroić wzdłuż krótszego boku na 5-6 pasków.
- Paski pokroić na kwadraty. Każdy kwadrat posmarować masłem i posypać cukrem cynamonowym
- Długą keksówkę wyłożyć papierem i włożyć do niej ciasto bokiem.
- Wierzch posmarować resztką masła i posypać cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 30 min).
- Piec na złoto około 35 minut w 170 stopniach.
- Wystudzić w blaszce