Cynamonowa drożdżówka

Idealna na ciepło i na zimno. Zapraszam 🙂

Cynamonowa drożdżówka
Napisz opinie
Drukuj
Skladniki
  1. 20 g drożdży
  2. 150 ml mleka
  3. 50 g cukru
  4. 400 g mąki pszennej
  5. 1/2 łyżeczki soli
  6. 2 jajka
  7. 50 g masła (rozpuścić)
  8. nadzienie: 70 g masła, 80 g cukru, 2 łyżeczki cynamonu
Sposob przygotowania
  1. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia (ok. 1 godziny).
  2. Roztopić masło do nadzienia. Cukier wymieszać z cynamonem.
  3. Ciasto rozwałkować na dość duży, cienki prostokąt.
  4. Pokroić wzdłuż krótszego boku na 5-6 pasków.
  5. Paski pokroić na kwadraty. Każdy kwadrat posmarować masłem i posypać cukrem cynamonowym.
  6. Długą keksówkę wyłożyć papierem i włożyć do niej ciasto bokiem.
  7. Wierzch posmarować resztką masła i posypać cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 30 min).
  8. Piec na złoto około 35 minut w 170 stopniach.
  9. Wystudzić w blaszce
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *