Idealna na ciepło i na zimno. Zapraszam 🙂

Cynamonowa drożdżówka
2018-02-08 21:55:50

Skladniki
- 20 g drożdży
- 150 ml mleka
- 50 g cukru
- 400 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 50 g masła (rozpuścić)
- nadzienie: 70 g masła, 80 g cukru, 2 łyżeczki cynamonu
Sposob przygotowania
- Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia (ok. 1 godziny).
- Roztopić masło do nadzienia. Cukier wymieszać z cynamonem.
- Ciasto rozwałkować na dość duży, cienki prostokąt.
- Pokroić wzdłuż krótszego boku na 5-6 pasków.
- Paski pokroić na kwadraty. Każdy kwadrat posmarować masłem i posypać cukrem cynamonowym.
- Długą keksówkę wyłożyć papierem i włożyć do niej ciasto bokiem.
- Wierzch posmarować resztką masła i posypać cukrem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 30 min).
- Piec na złoto około 35 minut w 170 stopniach.
- Wystudzić w blaszce
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/