Ostatnio, Miki zażyczył sobie takie bułeczki zamiast kanapki na drugie śniadanie. Stwierdzam, że to ciekawa odmiana i ucieczka od kanapkowej monotonii 🙂

Drożdżówki z serem i rodzynkami
2016-02-10 11:17:03

Produkty
Ciasto
- 30 g drożdży
- 130 ml letniego mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 jajko
- 2 i 3/4 szkl. mąki tortowej
- 40 g rozpuszczonego masła
Nadzienie
- 250 g twarogu (u mnie półtłusty, nie mielony)
- 1/2 szkl. cukru
- 2 łyżki mleka
- 1 jajko
- garść rodzynek
Lukier
- Kilka łyżek cukru pudru + odrobina wrzątku
Wykonanie
Ciasto
- Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i odrobinę mleka.
- Kiedy mikstura "ruszy" dodać pozostałe składniki.
- Wyrobić na gładkie ciasto mikserem ze spiralną końcówką (jeśli będzie zbyt lepkie podsypać mąką).
- Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
- W tym czasie przygotować farsz.
Nadzienie
- Twaróg rozkruszyć widelcem, dodać pozostałe składniki i poczekać, aż ciasto podrośnie
- Blat podsypać mąką.
- Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na blacie, na spory, cienki prostokąt.
- Na cieście rozsmarować nadzienie i zwinąć ciasto w rulon.
- Kroić ciasto na ok. 3 cm. kawałki i układać zwojami do góry.
- Piec ok 30-40 min na złoto w temp. 170 stopni.
- Ciepłe smarować gęstym, mlecznym lukrem.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/