Idealna pasta do chleba. Prosta i smaczna – co艣 co

Hummus
2016-01-11 21:04:59

Produkty
- 100 g suchej ciecierzycy
- 100 g pasty tahini
- 1 z膮bek czosnku
- 3-4 艂y偶ki soku z limonki lub cytryny
- s贸l, pieprz
- zimna woda
- 2 艂y偶eczki sody oczyszczonej
- oliwa z oliwek
Wykonanie
- Ciecierzyc臋 mocz臋 ca艂膮 noc w zimnej wodzie z dodatkiem 1 艂y偶eczki sody.
- Kolejnego dnia p艂ucz臋 ciecierzyc臋, zalewam wod膮, dodaj臋 1 艂y偶eczk臋 sody i gotuj臋 do mi臋kko艣ci (u mnie max p贸艂 godziny).
- Po ugotowaniu wrzucam do blendera i dodaj臋 czosnek, sok z limonki, s贸l, pieprz, 4-5 艂y偶ek oliwy i past臋 tahini (ostatnio nie mia艂am, wi臋c upra偶y艂am na suchej patelni gar艣膰 sezamu i te偶 by艂o ok).
- Blenduj臋 na g艂adk膮 mas臋.
- Je艣li masa jest za g臋sta, dodaj臋 1-2 艂y偶ki zimnej wody.
- Pasta powinna mie膰 g臋st膮, jedwabist膮 konsystencj臋.
Notes
- Przepis pochodzi ze strony www.przepisnachleb.pl
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/