Jabłecznik

Zapewne duża ilość jabłek w tej szarlotce sprawia, że smak jest wprost fenomenalny. Polecam, szczególnie na ciepło z lodami waniliowymi.

Jabłecznik
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
Ciasto
  1. 200 g zimnej margaryny pokrojonej na kawałki
  2. 400 g mąki pszennej
  3. 4 żółtka
  4. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  5. 1 opakowanie cukru waniliowego
  6. 60 g cukru
Masa jabłkowa
  1. 1,5 kg obranych i wydrążonych jabłek (1,8 kg przed obraniem)
  2. 1/2 łyżeczki cynamonu
  3. 30-40 g cukru (zależnie jak słodkie są jabłka)
  4. 3 łyżki bułki tartej
Piana z białek
  1. 4 białka
  2. szczypta soli
  3. 180 g cukru pudru
Wykonanie
Ciasto
  1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie zagnieść i podzielić na dwie nierówne części (mniejszą i większą).
  2. Mniejszą część włożyć do zamrażarki, a większą wyłożyć dno blaszki i zapiec ok. 15 min w temp. 180 stopni.
Masa jabłkowa
  1. Jabłka rozdrobnić blenderem, przełożyć do garnka i zagotować.
  2. Dodać cynamon i cukier.
  3. Poddusić około 10-15 minut.
  4. Podpieczony spód posypać bułką tartą i wyłożyć gorące jabłka.
  5. Można jeszcze wierzch posypać cynamonem, ale to jak kto lubi.
  6. Białka ubić ze szczyptą soli, na koniec dodać cukier puder i wyłożyć na jabłka.
  7. Na pianę zetrzeć na tarce schłodzone ciasto.
  8. Piec około 1 h w temp. 170-180 stopni.
Notes
  1. U mnie na pniu schodzi wersja na ciepło z lodami :-). Przepis pochodzi z książki thermomix "Kocham gotować"
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *