Pierwszy raz taką kaczkę jadłam u mojej szwagierki Karoli. Podanie mnie zachwyciło. Po pierwsze każdy musi się sam postarać, aby sobie zawiniątko zrobić. Po drugie, sprzyja to cudownym, rodzinnym relacjom. Kaczka smakuje na prawdę wybornie, a goście, którym ostatnio ją zaserwowałam, byli zachwyceni smakiem i formą podania, polecam, 🙂
Kaczka Karoli
2015-11-25 12:01:16
Produkty
- 1 oczyszczona kaczka
- 2 opakowania papieru ryżowego (mniejszego)
- 1 ogórek wężowy bez skórki i pestek
- 1 por (najjaśniejsza część)
Marynata
- 6 łyżek sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżka przyprawy 5 smaków
- duża szczypta czarnego pieprzu
Sos
- 1 słoik powideł śliwkowych
- 1 kieliszek wiśniówki (lub innej nalewki)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
Wykonanie
- Składniki na marynatę połączyć i porządnie wetrzeć w kaczkę.
- Kaczkę marynować minimum 2 dni w lodówce.
- Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i odczekać, aby nie było mocno zimne po wstawieniu do piekarnika.
- Ułożyć w naczyniu piersiami w dół.
- Piec 3 godziny w temp. 170-180 stopni.
- Po godzinie kaczkę przewrócić, po kolejnej przewrócić raz jeszcze.
- Pod koniec pieczenia pokroić ogórka i pora w cienkie ok. 4 cm paseczki.
- W garnuszku podgrzać powidła, wiśniówkę, cynamon i imbir.
- Po upieczeniu kaczkę wyjąć na półmisek i odczekać, aby odrobinę wystygła.
- Po tym czasie obrać ptaka z mięsa - podzielić na mniejsze kawałeczki, tak na kęsa.
Podanie
- Papier ryżowy zmoczyć w ciepłej wodzie. Położyć na talerzu.
- Posmarować sosem śliwkowym.
- Na sos położyć kilka kawałków kaczki, oraz paseczki ogórka i pora.
- Złożyć boki i zwinąć.
- Pałaszować ! 🙂
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/
Yeah! pyszna kaczka i moje imię w opisie! ? jak tu nie polecać? Drodzy, co Marta ugotuje, zawsze smakuje! ?????❗️
Dzięki kochana:-). Nikt by się o tym przepisie nie dowiedział, gdyby nie TY :-*