Skip to content
GotujeSie.pl
GotujeSie.pl

przepisy dla każdego

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Wigilia
    • Desery
    • Ciasta
    • Obiady
    • Przekąski
    • Przetwory
    • Sosy
    • Ryby
  • O mnie
  • Blog
  • Kontakt
    • Współpraca
GotujeSie.pl

przepisy dla każdego

30 listopada 20153 grudnia 2015

Kaczka Karoli

Pierwszy raz taką kaczkę jadłam u mojej szwagierki Karoli. Podanie mnie zachwyciło. Po pierwsze każdy musi się sam postarać, aby sobie zawiniątko zrobić. Po drugie, sprzyja to cudownym, rodzinnym relacjom. Kaczka smakuje na prawdę wybornie, a goście, którym ostatnio ją zaserwowałam, byli zachwyceni smakiem i formą podania, polecam, 🙂

Kaczka Karoli
2015-11-25 12:01:16
Napisz opinie
Zapisz przepis
Drukuj
Produkty
  1. 1 oczyszczona kaczka
  2. 2 opakowania papieru ryżowego (mniejszego)
  3. 1 ogórek wężowy bez skórki i pestek
  4. 1 por (najjaśniejsza część)
Marynata
  1. 6 łyżek sosu sojowego
  2. 2 łyżki miodu
  3. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  4. 1 średnia cebula
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 1 łyżeczka octu winnego
  7. 1 łyżeczka oleju
  8. 1 łyżka przyprawy 5 smaków
  9. duża szczypta czarnego pieprzu
Sos
  1. 1 słoik powideł śliwkowych
  2. 1 kieliszek wiśniówki (lub innej nalewki)
  3. 1/2 łyżeczki cynamonu
  4. 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
Wykonanie
  1. Składniki na marynatę połączyć i porządnie wetrzeć w kaczkę.
  2. Kaczkę marynować minimum 2 dni w lodówce.
  3. Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i odczekać, aby nie było mocno zimne po wstawieniu do piekarnika.
  4. Ułożyć w naczyniu piersiami w dół.
  5. Piec 3 godziny w temp. 170-180 stopni.
  6. Po godzinie kaczkę przewrócić, po kolejnej przewrócić raz jeszcze.
  7. Pod koniec pieczenia pokroić ogórka i pora w cienkie ok. 4 cm paseczki.
  8. W garnuszku podgrzać powidła, wiśniówkę, cynamon i imbir.
  9. Po upieczeniu kaczkę wyjąć na półmisek i odczekać, aby odrobinę wystygła.
  10. Po tym czasie obrać ptaka z mięsa - podzielić na mniejsze kawałeczki, tak na kęsa.
Podanie
  1. Papier ryżowy zmoczyć w ciepłej wodzie. Położyć na talerzu.
  2. Posmarować sosem śliwkowym.
  3. Na sos położyć kilka kawałków kaczki, oraz paseczki ogórka i pora.
  4. Złożyć boki i zwinąć.
  5. Pałaszować ! 🙂
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/
Obiady Przepisy cebulacynamonczosnekimbirkaczkapowidła śliwkoweprzepis na obiadsojowysoswiśniówka

Nawigacja wpisu

Previous post
Next post

Comments (2)

  1. Karola pisze:
    2 grudnia 2015 o 15:13

    Yeah! pyszna kaczka i moje imię w opisie! ? jak tu nie polecać? Drodzy, co Marta ugotuje, zawsze smakuje! ?????❗️

    Odpowiedz
    1. Marta pisze:
      3 grudnia 2015 o 09:33

      Dzięki kochana:-). Nikt by się o tym przepisie nie dowiedział, gdyby nie TY :-*

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Współpraca

  • MotoIT.pl
  • Toyota Klub
  • Wideo Art

Tagi

bliscy bułeczki cebula chleb ciasto cynamon czekolada czosnek drożdże dzieci galaretka herbatniki jajka kukurydza marchewka masło miód mięso mielone mleko mąka nutella obiad ogórek orzechy owoce papryka pierogi przepis przepis na ciasto przepis na obiad rodzina rodzynki rzodkiewka sałatka ser sos szpinak truskawki weekend wigilia wypieki domowe zakwas ziemniaki śmietana święta
©2023 GotujeSie.pl | WordPress Theme by SuperbThemes