Kaczka Karoli

Pierwszy raz taką kaczkę jadłam u mojej szwagierki Karoli. Podanie mnie zachwyciło. Po pierwsze każdy musi się sam postarać, aby sobie zawiniątko zrobić. Po drugie, sprzyja to cudownym, rodzinnym relacjom. Kaczka smakuje na prawdę wybornie, a goście, którym ostatnio ją zaserwowałam, byli zachwyceni smakiem i formą podania, polecam, 🙂

Kaczka Karoli
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 1 oczyszczona kaczka
  2. 2 opakowania papieru ryżowego (mniejszego)
  3. 1 ogórek wężowy bez skórki i pestek
  4. 1 por (najjaśniejsza część)
Marynata
  1. 6 łyżek sosu sojowego
  2. 2 łyżki miodu
  3. 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  4. 1 średnia cebula
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 1 łyżeczka octu winnego
  7. 1 łyżeczka oleju
  8. 1 łyżka przyprawy 5 smaków
  9. duża szczypta czarnego pieprzu
Sos
  1. 1 słoik powideł śliwkowych
  2. 1 kieliszek wiśniówki (lub innej nalewki)
  3. 1/2 łyżeczki cynamonu
  4. 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
Wykonanie
  1. Składniki na marynatę połączyć i porządnie wetrzeć w kaczkę.
  2. Kaczkę marynować minimum 2 dni w lodówce.
  3. Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki i odczekać, aby nie było mocno zimne po wstawieniu do piekarnika.
  4. Ułożyć w naczyniu piersiami w dół.
  5. Piec 3 godziny w temp. 170-180 stopni.
  6. Po godzinie kaczkę przewrócić, po kolejnej przewrócić raz jeszcze.
  7. Pod koniec pieczenia pokroić ogórka i pora w cienkie ok. 4 cm paseczki.
  8. W garnuszku podgrzać powidła, wiśniówkę, cynamon i imbir.
  9. Po upieczeniu kaczkę wyjąć na półmisek i odczekać, aby odrobinę wystygła.
  10. Po tym czasie obrać ptaka z mięsa - podzielić na mniejsze kawałeczki, tak na kęsa.
Podanie
  1. Papier ryżowy zmoczyć w ciepłej wodzie. Położyć na talerzu.
  2. Posmarować sosem śliwkowym.
  3. Na sos położyć kilka kawałków kaczki, oraz paseczki ogórka i pora.
  4. Złożyć boki i zwinąć.
  5. Pałaszować ! 🙂
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

2 thoughts on “Kaczka Karoli

  1. Yeah! pyszna kaczka i moje imię w opisie! ? jak tu nie polecać? Drodzy, co Marta ugotuje, zawsze smakuje! ?????❗️

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *