Przepis na te placki pochodzi od mojej kochanej mamy. To jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa. Z sosem majonezowo – ketchupowym smakują obłędnie 🙂
Składniki
- 1 kalafior
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- ok. 1 szkl. mleka lub mniej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 1/2 szkl. majonezu
- 3/4 szkl. ostrego ketchupu
Instrukcje
- Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w osolonej wodzie.
- Osobiście lubię, kiedy kalafior sprawia wrażenie nie dogotowanego (potem się dosmaży).
- Kalafiora studzimy i robimy ciasto.
- Jajka łączymy z mąką, mlekiem, proszkiem solą i pieprzem na gładkie ciasto.
- Ma mieć ono dość gęsta konsystencję i być odpowiednio słone (sól do smaku). W razie potrzeby można dosypać mąki lub dolać mleka.
- Do ciasta dodajemy różyczki kalafiora i mieszamy.
- Smażymy placuszki na złoto z obu stron.
- Podajemy z sosem (majonez łączymy z ketchupem).
© 2024 Przepis pochodzi z Gotujesie.pl