Skip to content
GotujeSie.pl
GotujeSie.pl

przepisy dla każdego

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Wigilia
    • Desery
    • Ciasta
    • Obiady
    • Przekąski
    • Przetwory
    • Sosy
    • Ryby
  • O mnie
  • Blog
  • Kontakt
    • Współpraca
GotujeSie.pl

przepisy dla każdego

20 stycznia 201620 stycznia 2016

Kartacze mojej mamy

Zarówno moje dzieci, jak i ja kochamy kartacze mojej mamy. Są dosyć pracochłonne i kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić 🙂

Kartacze mojej mamy
2016-01-14 10:53:07
Napisz opinie
Zapisz przepis
Drukuj
Produkty
Ciasto
  1. 20 sztuk dużych ziemniaków
  2. 7 sztuk ugotowanych ziemniaków
  3. 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  4. 2 łyżki mąki pszennej
  5. szczypta soli
Farsz
  1. 1 i 1/2 kg mielonej łopatki
  2. sól
  3. pieprz
  4. majeranek
  5. 1 pokrojona w kostkę cebula
  6. 1 łyżka oleju
Do polania kartaczy
  1. 1/2 kg surowego boczku
  2. 4 pokrojone w kostkę cebule
Wykonanie
Ciasto
  1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć nadmiar wody przez tetrową pieluchę.
  2. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i wymieszać z surowymi.
  3. Dodać mąki, szczyptę soli i wymieszać na gładką masę.
Farsz
  1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oleju.
  2. Dodać do mięsa mielonego.
  3. Doprawić majerankiem, solą, pieprzem (majeranku nie za dużo, bo mięso będzie gorzkie).
Do polania kartaczy
  1. Boczek pokroić w kostkę i lekko wytopić.
  2. Dodać pokrojone w kostkę cebulki.
  3. Podsmażać, aż mięso i cebula zmiękną.
  4. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie kartaczy
  1. Z ciasta formować placek wielkości dłoni, na środku ułożyć kulkę mięsa i dokładnie zlepić brzegi.
  2. W dwóch dużych garnkach zagotować wodę z listkiem laurowym i zielem angielskim.
  3. Doprawić solą.
  4. Na gotującą się wodę wrzucać kartacze, po wypłynięciu zmniejszyć płomień, przykryć garnek i gotować 35-45 minut.
  5. Po ugotowaniu polać podsmażonym boczkiem z cebulką.
Notes
  1. U mnie w domu każdy je kartacze na swój sposób. Ja i dzieci lekko polane wodą z gotowania, a reszta domowników zdecydowanie z boczkiem i cebulką :-). Do tego obowiązkowo mleko.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/
Obiady Przepisy cebulakartaczemajeranekziemniakiłopatka

Nawigacja wpisu

Poprzedni
Następny

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Współpraca

  • MotoIT.pl
  • Toyota Klub
  • Wideo Art

Tagi

bliscy bułeczki cebula chleb ciasto cynamon czekolada czosnek drożdże dzieci galaretka herbatniki jajka kukurydza marchewka masło miód mięso mielone mleko mąka nutella obiad ogórek orzechy owoce papryka pierogi przepis przepis na ciasto przepis na obiad rodzina rodzynki rzodkiewka sałatka ser sos szpinak truskawki weekend wigilia wypieki domowe zakwas ziemniaki śmietana święta
©2023 GotujeSie.pl | WordPress Theme by SuperbThemes