Kartacze mojej mamy

Zarówno moje dzieci, jak i ja kochamy kartacze mojej mamy. Są dosyć pracochłonne i kaloryczne, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić 🙂

Kartacze mojej mamy
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
Ciasto
  1. 20 sztuk dużych ziemniaków
  2. 7 sztuk ugotowanych ziemniaków
  3. 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  4. 2 łyżki mąki pszennej
  5. szczypta soli
Farsz
  1. 1 i 1/2 kg mielonej łopatki
  2. sól
  3. pieprz
  4. majeranek
  5. 1 pokrojona w kostkę cebula
  6. 1 łyżka oleju
Do polania kartaczy
  1. 1/2 kg surowego boczku
  2. 4 pokrojone w kostkę cebule
Wykonanie
Ciasto
  1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce i odcisnąć nadmiar wody przez tetrową pieluchę.
  2. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i wymieszać z surowymi.
  3. Dodać mąki, szczyptę soli i wymieszać na gładką masę.
Farsz
  1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oleju.
  2. Dodać do mięsa mielonego.
  3. Doprawić majerankiem, solą, pieprzem (majeranku nie za dużo, bo mięso będzie gorzkie).
Do polania kartaczy
  1. Boczek pokroić w kostkę i lekko wytopić.
  2. Dodać pokrojone w kostkę cebulki.
  3. Podsmażać, aż mięso i cebula zmiękną.
  4. Doprawić solą i pieprzem.
Przygotowanie kartaczy
  1. Z ciasta formować placek wielkości dłoni, na środku ułożyć kulkę mięsa i dokładnie zlepić brzegi.
  2. W dwóch dużych garnkach zagotować wodę z listkiem laurowym i zielem angielskim.
  3. Doprawić solą.
  4. Na gotującą się wodę wrzucać kartacze, po wypłynięciu zmniejszyć płomień, przykryć garnek i gotować 35-45 minut.
  5. Po ugotowaniu polać podsmażonym boczkiem z cebulką.
Notes
  1. U mnie w domu każdy je kartacze na swój sposób. Ja i dzieci lekko polane wodą z gotowania, a reszta domowników zdecydowanie z boczkiem i cebulką :-). Do tego obowiązkowo mleko.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *