Zanim nie poznałam mojego męża, nigdy ich nie jadłam. Teściowa przygotowywała kluski zwykle na piątkowy obiad. Z sosem z truskawek jest to po prostu niebo w gębie! 🙂
Kluski na parze
2016-01-14 11:21:09
Produkty
Ciasto
- 100 g mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 jajko
- szczypta soli
Sos truskawkowy
- U mnie zwykle mrożony przeze mnie mus z truskawek z dodatkiem łyżki kwaśnej śmietany.
- Możecie oczywiście kupić mrożone truskawki, zblendować, dodać cukier, śmietanę i też będzie ok.
Wykonanie
- Mleko, drożdże i cukier lekko podgrzać na wolnym ogniu przez ok 2 minuty.
- Dodać mąkę, jajko i sól i dokładnie wyrobić.
- Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat i uformować wałek.
- Z wałka odrywać kawałki ciasta i formować bułeczki (u mnie 8 sztuk)
- Bułeczki układać w wysmarowanym olejem naczyniu do gotowania na parze.
- U mnie specjalna przystawka w thermomixpie.
- Kiedy moja teściowa nie miała thermomixa, zawiązywała pieluchę tetrową na dużym garnku z wodą.
- Gotowała je w taki sposób pod przykryciem i też wychodziły jej pyszne i puszyste.
- Ja swoje kluski gotowałam na przystawce 20 minut.
- Po ugotowaniu polewam sosem z truskawek i danie gotowe 🙂
Notes
- Lekkie i smaczne. Można podać na słono z sosem pieczarkowym, ale u nas od lat niezmiennie rządzi wersja na słodko.
- Przepis pochodzi z książki "Kocham gotować" - Thermomix
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/