Moja rodzina uwielbia kopytka. Każdy jednak zjada na swój sposób. Paweł podsmażone, Maja z tłuszczykiem, Miki z cebulką, a ja na słodko ze śmietaną 🙂
Kopytka idealne
2016-02-08 10:49:07
Produkty
- 180 g mąki pszennej
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- osolona woda z odrobiną oleju do gotowania kopytek
Wykonanie
- Ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć z mąką, kaszą, jajkiem i solą.
- Zagniatamy ciasto (po połączeniu składników powinna wyjść idealna kulka, która się nie klei)
- Blat posypać mąką.
- Z ciasta formować wałeczki, pokroić na ukośne kawałki.
- Kopytka wrzucać na gotującą wodę.
- Gotować 3 do 5 minut od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
- Podawać na słono z cebulką lub na słodko ze śmietaną
Notes
- Przepis pochodzi z książki thermomix "Kocham gotować"
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/