Kopytka idealne

Moja rodzina uwielbia kopytka. Każdy jednak zjada na swój sposób. Paweł podsmażone, Maja z tłuszczykiem, Miki z cebulką, a ja na słodko ze śmietaną 🙂

Kopytka idealne
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 180 g mąki pszennej
  2. 500 g ugotowanych ziemniaków
  3. 2 łyżki kaszy manny
  4. 1 jajko
  5. 1 łyżeczka soli
  6. osolona woda z odrobiną oleju do gotowania kopytek
Wykonanie
  1. Ziemniaki przecisnąć przez praskę i połączyć z mąką, kaszą, jajkiem i solą.
  2. Zagniatamy ciasto (po połączeniu składników powinna wyjść idealna kulka, która się nie klei)
  3. Blat posypać mąką.
  4. Z ciasta formować wałeczki, pokroić na ukośne kawałki.
  5. Kopytka wrzucać na gotującą wodę.
  6. Gotować 3 do 5 minut od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
  7. Podawać na słono z cebulką lub na słodko ze śmietaną
Notes
  1. Przepis pochodzi z książki thermomix "Kocham gotować"
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *