Kurczak pieczony na butelce

Takiego kurczaka zwykle piekę w niedzielę. Jest on bardzo soczysty i aromatyczny, więc dzielę się i zapraszam do wypróbowania 🙂

Kurczak pieczony na butelce
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 1 średniej wielkości kurczak
  2. sól, pieprz
  3. ulubione zioła (u mnie tymianek, czosnek, zioła prowansalskie, papryka słodka)
  4. butelka po piwie
  5. woda
Wykonanie
  1. Kurczaka czyszczę i moczę kilka godzin w zimnej wodzie (co jakiś czas ją zmieniam).
  2. Następnie nacieram ulubionymi ziołami, solą, pieprzem i marynuję go około 2 dni.
  3. Przed pieczeniem staram się, aby kurczak miał temperaturę pokojową.
  4. Do 3/4 wysokości butelki wlewam ciepłą wodę i nadziewam na nią kurczaka.
  5. Wstawiam na blaszce do zimnego piekarnika i piekę 1,5 do 2 h w temp. ok. 170 stopni (na złoto).
  6. Na blaszkę wylewam 2 szklanki wody.
  7. Po upieczeniu czekam około 15 minut, aby mięso odpoczęło, wykładam na półmisek i kroję na mniejsze części.
  8. U mnie klasycznym podaniem jest sama zielenina, albo piure z ziemniaków i marchewka z groszkiem.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *