Takiego kurczaka zwykle piekę w niedzielę. Jest on bardzo soczysty i aromatyczny, więc dzielę się i zapraszam do wypróbowania 🙂
Kurczak pieczony na butelce
2016-03-02 13:42:09
Produkty
- 1 średniej wielkości kurczak
- sól, pieprz
- ulubione zioła (u mnie tymianek, czosnek, zioła prowansalskie, papryka słodka)
- butelka po piwie
- woda
Wykonanie
- Kurczaka czyszczę i moczę kilka godzin w zimnej wodzie (co jakiś czas ją zmieniam).
- Następnie nacieram ulubionymi ziołami, solą, pieprzem i marynuję go około 2 dni.
- Przed pieczeniem staram się, aby kurczak miał temperaturę pokojową.
- Do 3/4 wysokości butelki wlewam ciepłą wodę i nadziewam na nią kurczaka.
- Wstawiam na blaszce do zimnego piekarnika i piekę 1,5 do 2 h w temp. ok. 170 stopni (na złoto).
- Na blaszkę wylewam 2 szklanki wody.
- Po upieczeniu czekam około 15 minut, aby mięso odpoczęło, wykładam na półmisek i kroję na mniejsze części.
- U mnie klasycznym podaniem jest sama zielenina, albo piure z ziemniaków i marchewka z groszkiem.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/