Lekka sałatka z wątróbką

Polecam wielbicielom wątróbki i nie tylko. Z sosem malinowym smakuje genialnie 🙂

Lekka sałatka z wątróbką
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 30 dkg wątróbki drobiowej
  2. 1/2 opakowania rukoli (może być ulubiony mix sałat)
  3. ser z niebieską pleśnią (ja kupuję w tesco lub lidlu, ale może być taki jaki lubicie)
  4. czubata łyżka masła
  5. 1 łyżka oleju
  6. 1 czerwona cebula
  7. sól, pieprz
Sos malinowy
  1. 1 szklanka malin (mogą być mrożone)
  2. 50 ml octu balsamicznego
  3. 2 duże łyżki miodu
  4. 100 ml czerwonego wina wytrawnego
  5. sól, pieprz
  6. kilka malin do dekoracji
Wykonanie
  1. Wątróbkę myję, dokładnie oczyszczam i osuszam ręcznikiem papierowym.
  2. Na patelni rozgrzewam masło z łyżką oleju i podsmażam kawałki wątróbki.
  3. Robię to krótko, max 2 minuty z każdej strony. Wolę, kiedy nie jest mocno spieczona.
  4. Po usmażeniu wykładam na ręcznik papierowy, lekko solę i pieprzę.
Sos
  1. Wszystkie składniki na sos umieszczam w garnku.
  2. Gotuję, aż sos zgęstnieje, po czym przecieram przez sito, aby pozbyć się grudek z malin.
"Złożenie" sałatki
  1. Na talerzu układam rukolę (sałatę), ser pokrojony w kawałeczki, cebulę pokrojoną w cienkie plasterki i wątróbkę.
  2. Na wierzch dorzucam kilka malin do dekoracji.
  3. Przed podaniem polewam sosem.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *