Polecam wielbicielom wątróbki i nie tylko. Z sosem malinowym smakuje genialnie 🙂
Lekka sałatka z wątróbką
2015-12-05 10:25:12
Produkty
- 30 dkg wątróbki drobiowej
- 1/2 opakowania rukoli (może być ulubiony mix sałat)
- ser z niebieską pleśnią (ja kupuję w tesco lub lidlu, ale może być taki jaki lubicie)
- czubata łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 czerwona cebula
- sól, pieprz
Sos malinowy
- 1 szklanka malin (mogą być mrożone)
- 50 ml octu balsamicznego
- 2 duże łyżki miodu
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego
- sól, pieprz
- kilka malin do dekoracji
Wykonanie
- Wątróbkę myję, dokładnie oczyszczam i osuszam ręcznikiem papierowym.
- Na patelni rozgrzewam masło z łyżką oleju i podsmażam kawałki wątróbki.
- Robię to krótko, max 2 minuty z każdej strony. Wolę, kiedy nie jest mocno spieczona.
- Po usmażeniu wykładam na ręcznik papierowy, lekko solę i pieprzę.
Sos
- Wszystkie składniki na sos umieszczam w garnku.
- Gotuję, aż sos zgęstnieje, po czym przecieram przez sito, aby pozbyć się grudek z malin.
"Złożenie" sałatki
- Na talerzu układam rukolę (sałatę), ser pokrojony w kawałeczki, cebulę pokrojoną w cienkie plasterki i wątróbkę.
- Na wierzch dorzucam kilka malin do dekoracji.
- Przed podaniem polewam sosem.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/