Ta wersja tortu urodzinowego smakuje moim dzieciom najbardziej. Są owoce, galaretka i bita śmietana. Chyba nic więcej mówić nie trzeba 🙂
Składniki
- Biszkopt
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem
- 800 ml schłodzonej śmietany 30 %
- 2 małe śmietan fixy
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 połówki brzoskwiń z syropu (pokrojone w drobną kostkę)
- 5 plastrów ananasa z syropu (pokrojone w drobna kostkę)
- Nasączenie
- Kubek bardzo mocnej herbaty + łyżka cukru + 2 łyżki soku z cytryny
- Dodatkowo
- 4 różne, kolorowe galaretki (rozpuszczone w połowie zalecanej porcji i pokrojone w kostkę)
Instrukcje
- Biszkopt
- Białka ubić ze szczyptą soli.
- Dodać cukry i żółtka.
- Następnie stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Piec do suchego patyczka ok 40 min. w temp 175-180 stopni.
- Po wystudzeniu przekroić ostrym nożem na 3 części.
- Krem
- Śmietanę ubić, dodać śmietan fixy, cukier puder i sok z cytryny.
- Podzielić ją na 3 części, przy czym dwie powinny być mniejsze, a jedna większa.
- Do pierwszej, mniejszej dodać brzoskwinie. Do drugiej ananasa.
- Trzecia część posłuży do ozdobienia tortu.
- Złożenia tortu
- Dolny blat nasączyć herbatą, wyłożyć krem z brzoskwiniami i posypać kawałkami galaretki.
- Położyć drugi blat, ponownie nasączyć herbatą i wyłożyć krem z ananasem, również posypując galaretką.
- Trzeci blat nasączyć i wyłożyć na niego pozostałą część śmietany, zakrywając również boki.
- Wierzch udekorować pokrojoną galaretką.
- Podawać schłodzony.
© 2024 Przepis pochodzi z Gotujesie.pl