Lubię przepisy, w których mogę sprawdzić czy coś rzeczywiście może się udać. Tak było z tym tortem. Chciałam go zrobić, bo biszkopt bez proszku, a krem to kwaśna śmietana bez ubijania. Było warto! Inspiracją przepis z bloga Moje Wypieki 🙂
Składniki
- Biszkopt
- 5 jajek
- 3/4 szkl drobnego cukru do wypieków
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- Krem
- 800 g kwaśniej śmietany 18%
- 4-5 łyżek cukru pudru
- ziarenka z laski wanilii
- Dodatkowo
- 1/2 kg truskawek
Instrukcje
- Białka ubić ze szczyptą soli, następnie dodać żółtka i łyżka po łyżce cukier.
- Mąki przesiać i miksując na wolnych obrotach dodać do masy jajecznej.
- Piec około 40 minut w temp. 170 stopni (do suchego patyczka).
- Po wyjęciu z piekarnika upuścić blaszkę z wysokości około 30 cm.
- Należy uważać, aby się nie poparzyć i wierzcie mi, taka czynność nie zaszkodzi ciastu :-).
- Po wystudzeniu biszkoptu, przekroić go na trzy części.
- Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii.
- Na dolną warstwę ciasta wyłożyć 1/3 śmietany, a na to plasterki truskawek.
- Tak samo postąpić z drugą warstwą.
- Na wierzch wykładamy pozostałą część śmietany i dekorujemy połówkami truskawek.
- Można oprószyć cukrem pudrem.
© 2024 Przepis pochodzi z Gotujesie.pl