Łosoś idealny… wilgotny i nie przepieczony. Z sosem pomarańczowym i szparagami smakuje genialnie 🙂
Składniki
- 2 kawałki surowego łososia ze skórą (u mnie każdy po ok. 300 g)
- 2 pomarańcze
- sok z połowy cytryny
- pęczek zielonych szparagów
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- szczypta cukru
Instrukcje
- Łososia czyścimy z łusek, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Lekko skrapiamy cytryną, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na ok. 30 minut.
- Jedną pomarańczę filetujemy (skrajam górę i dół oraz boki, i wycinam fileciki).
- Kawałki pomarańczy odkładamy, a do garnuszka wyciskamy sok z drugiej pomarańczy i połowy cytryny. Dodajemy odrobinę cukru i na małym ogniu gotujemy około 15 minut. Pod koniec dodajemy cząstki pomarańczy.
- Szparagi myjemy i odłamujemy dolną część (sama pęknie pod lekkim naciskiem, będzie to ok. 1/3 szparaga).
- Rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na nim szparagi, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy od czasu do czasu. Po około 10 minutach szparagi będą gotowe, odsączamy na ręczniku papierowym.
- Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, a następnie smażymy łososia skórą do dołu 4 minuty. Po tym czasie przewracamy go na drugą stronę i smażymy kolejne 4 minuty.
- Na talerzu układamy porcję łososia i szparagów, polewamy sosem pomarańczowym i podajemy 🙂
© 2024 Przepis pochodzi z Gotujesie.pl