Skip to content
GotujeSie.pl
GotujeSie.pl

przepisy dla każdego

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Wigilia
    • Desery
    • Ciasta
    • Obiady
    • Przekąski
    • Przetwory
    • Sosy
    • Ryby
  • O mnie
  • Blog
  • Kontakt
    • Współpraca
GotujeSie.pl

przepisy dla każdego

21 kwietnia 201618 kwietnia 2016

Makowiec idealny?

Uważam, że ciasto nie zawsze musi wyglądać. Ono ma smakować! Tak jest z tym makowcem. Nie umiem go zwinąć w zgrabną roladę, ale w smaku… jest fenomenalny. Nawet po 2-3 dniach nie czuć, że się postarzał 😛

Makowiec idealny?

Składniki

  • 3 szkl. mąki + 3 łyżki do podsypywania
  • 180 ml letniego mleka
  • 125 g masła (rozpuścić i przestudzić)
  • 6 żółtek
  • 45 g drożdży
  • 6 łyżek cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżki spirytusu lub wódki

Masa:

  • gotowa masa makowa z puszki
  • 6 białek
  • garść rodzynek

Lukier:

  • Kilka kropel soku z cytryny + cukier puder (mieszamy, aż lukier będzie gęsty i mleczny).

Instrukcje

  1. Mleko, drożdże i cukier lekko podgrzać (można poczekać, aż drożdże ruszą, ale ja tego nie robię).
  2. Mąkę wsypać do sporej miski, dodać podgrzane mleko, żółtka, sól i spirytus.
  3. Wyrabiać, aż ciasto będzie odstawać od ścianek miski (robotem ze spiralna końcówką).
  4. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (max. na godzinę).
  5. Pod koniec wyrastania przygotować masę.
  6. Białka ubić i delikatnie dodawać do masy makowej. Dodać garść rodzynek.
  7. Ciasto podzielić na 3 części. Na papierze do pieczenia formować prostokąt i wałkować na cienki placek. Na ciasto wyłożyć 1/3 masy i delikatnie zwinąć w roladę. Pomóżcie sobie papierem. Struclę zawijam w ten sam papier, zostawiając około 1,5 cm luzu, aby mogły podrosnąć. Z pozostałego ciasta i masy robię jeszcze dwa makowce.
  8. Układam je obok siebie na największej piekarnikowej blaszce i piekę około 45 minut w temp. 175 stopni, aż brązowy kolor będzie przebijał spod papieru.
  9. Po upieczeniu rozcinam papier i studzę, a następnie polewam lukrem i posypuję sypkim makiem.
  10. Przepis na ciasto inspirowany stroną moje wypieki
© 2023 Przepis pochodzi z Gotujesie.pl
http://www.gotujesie.pl/makowiec-idealny/

Ciasta Desery Przepisy ciastodrożdżowejajkamakmąkamakowiecmleko

Nawigacja wpisu

Previous post
Next post

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Współpraca

  • MotoIT.pl
  • Toyota Klub
  • Wideo Art

Tagi

bliscy bułeczki cebula chleb ciasto cynamon czekolada czosnek drożdże dzieci galaretka herbatniki jajka kukurydza marchewka masło miód mięso mielone mleko mąka nutella obiad ogórek orzechy owoce papryka pierogi przepis przepis na ciasto przepis na obiad rodzina rodzynki rzodkiewka sałatka ser sos szpinak truskawki weekend wigilia wypieki domowe zakwas ziemniaki śmietana święta
©2023 GotujeSie.pl | WordPress Theme by SuperbThemes