Marcinka podaję na nasze rodzinne uroczystości. Jeśli chcę, aby miał formę tortu, robię go z podwójnej porcji.
Polecam, u mnie zawsze robi furorę
Marcinek
2015-11-07 15:11:40
Produkty
Ciasto
- 1/2 kg mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki dobrego masła 82%
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- cukier waniliowy
Krem
- 3 śmietany 30% z Piątnicy (400g)
- 1 szkl. cukru
- 2 cukry waniliowe
- sok z 1/2 cytryny
Wykonanie
- Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajka.
- Śmietanę mieszam z sodą i dodaję do masła.
- Na koniec dodaję mąkę i mieszam mikserem lub ręcznie.
- Ciasto dzielę na 10-12 kulek i wałkuję cienkie placki.
- Piekę je na złoto w rozgrzanym piekarniku.
Krem
- Ubijam śmietanę. Pod koniec dodaję cukry i sok z cytryny.
- Każdy placek przekładam kremem, wierzch dekoruję świeżymi owocami
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/