Marcinek

Marcinka podaję na nasze rodzinne uroczystości. Jeśli chcę, aby miał formę tortu, robię go z podwójnej porcji.

Polecam, u mnie zawsze robi furorę

Marcinek
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
Ciasto
  1. 1/2 kg mąki
  2. 1/2 szklanki cukru
  3. 1/2 kostki dobrego masła 82%
  4. 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  5. 2 żółtka
  6. 1 jajko
  7. 1 łyżeczka sody
  8. cukier waniliowy
Krem
  1. 3 śmietany 30% z Piątnicy (400g)
  2. 1 szkl. cukru
  3. 2 cukry waniliowe
  4. sok z 1/2 cytryny
Wykonanie
  1. Masło ucieram z cukrem, następnie dodaję jajka.
  2. Śmietanę mieszam z sodą i dodaję do masła.
  3. Na koniec dodaję mąkę i mieszam mikserem lub ręcznie.
  4. Ciasto dzielę na 10-12 kulek i wałkuję cienkie placki.
  5. Piekę je na złoto w rozgrzanym piekarniku.
Krem
  1. Ubijam śmietanę. Pod koniec dodaję cukry i sok z cytryny.
  2. Każdy placek przekładam kremem, wierzch dekoruję świeżymi owocami
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *