Skip to content
GotujeSie.pl
GotujeSie.pl

przepisy dla każdego

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Wigilia
    • Desery
    • Ciasta
    • Obiady
    • Przekąski
    • Przetwory
    • Sosy
    • Ryby
  • O mnie
  • Blog
  • Kontakt
    • Współpraca
GotujeSie.pl

przepisy dla każdego

29 grudnia 201527 grudnia 2015

Moje sajgonki

Jeśli potrzebujecie pysznej, imprezowej przekąski na ciepło to sajgonki będą idealne. Mogą wydawać się pracochłonne, ale wierzcie mi, że warte są zachodu 🙂

Moje sajgonki
2015-12-27 10:23:29
Napisz opinie
Zapisz przepis
Drukuj
Produkty
  1. 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie zwykle mielona łopatka)
  2. 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 1 cebula
  5. 5 - 6 opakowań papieru ryżowego mniejszego
  6. 1 opakowanie makaronu ryżowego
  7. sos sojowy
  8. sos słodko - kwaśny (u mnie tao tao)
  9. sól
  10. pieprz
  11. przyprawa 5 smaków
  12. 4 łyżki oliwy
  13. 2 jajka
  14. olej do smażenia
Wykonanie
  1. Rozgrzewam 2 łyżki oliwy i wrzucam zamrożone warzywa z mieszanki chińskiej.
  2. Na dużym ogniu smażę ok. 5 minut.
  3. Dodaję sól, pieprz i 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków.
  4. Woda z warzyw ma wyparować, a same warzywa mają pozostać jędrne.
  5. Warzywa wykładam na sitko, aby odsączyć soki, które pozostały ze smażenia.
  6. Makaron ryżowy zalewam wrzątkiem, przykrywam i czekam ok. 5 minut.
  7. Po tym czasie odsączam i tnę nożyczkami na mniejsze nitki.
  8. Dorzucam do warzyw.
  9. Na 2 łyżkach oliwy podsmażam pokrojony w plasterki czosnek i cebulę.
  10. Po chwili dokładam mięso mielone, dodaję sól, pieprz, 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków i 2 łyżki stołowe sosu sojowego.
  11. Smażę, aż mięso straci kolor. Dokładam je do warzyw i studzę mieszając co chwilę.
  12. Po wystudzeniu i odsączeniu soków mieszam warzywa, makaron i mięso z 2 jajkami.
  13. Jeśli trzeba doprawiam masę.
Przygotowanie sajgonek
  1. Arkusze papieru ryżowego moczę chwilę w gorącej wodzie.
  2. Wykładam papier na deskę do krojenia.
  3. Na środek układam farsz i zwijam papierek jak na gołąbki.
  4. Po zwinięciu wszystkich sajgonek smażę je na rozgrzanym oleju na złoto.
  5. Sajgonki podaję moczone w sosie sojowym lub w sosie słodko - kwaśnym.
  6. Jak kto lubi 🙂
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/
Przekąski Przepisy czosnekmakaron ryżowymięso mielonepapier ryżowyprzyprawa 5 smakówsajgonkisos sojowysos słodko - kwaśny

Nawigacja wpisu

Poprzedni
Następny

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Współpraca

  • MotoIT.pl
  • Toyota Klub
  • Wideo Art

Tagi

bliscy bułeczki cebula chleb ciasto cynamon czekolada czosnek drożdże dzieci galaretka herbatniki jajka kukurydza marchewka masło miód mięso mielone mleko mąka nutella obiad ogórek orzechy owoce papryka pierogi przepis przepis na ciasto przepis na obiad rodzina rodzynki rzodkiewka sałatka ser sos szpinak truskawki weekend wigilia wypieki domowe zakwas ziemniaki śmietana święta
©2023 GotujeSie.pl | WordPress Theme by SuperbThemes