Jeśli potrzebujecie pysznej, imprezowej przekąski na ciepło to sajgonki będą idealne. Mogą wydawać się pracochłonne, ale wierzcie mi, że warte są zachodu 🙂
Moje sajgonki
2015-12-27 10:23:29
Produkty
- 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie zwykle mielona łopatka)
- 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 5 - 6 opakowań papieru ryżowego mniejszego
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- sos sojowy
- sos słodko - kwaśny (u mnie tao tao)
- sól
- pieprz
- przyprawa 5 smaków
- 4 łyżki oliwy
- 2 jajka
- olej do smażenia
Wykonanie
- Rozgrzewam 2 łyżki oliwy i wrzucam zamrożone warzywa z mieszanki chińskiej.
- Na dużym ogniu smażę ok. 5 minut.
- Dodaję sól, pieprz i 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków.
- Woda z warzyw ma wyparować, a same warzywa mają pozostać jędrne.
- Warzywa wykładam na sitko, aby odsączyć soki, które pozostały ze smażenia.
- Makaron ryżowy zalewam wrzątkiem, przykrywam i czekam ok. 5 minut.
- Po tym czasie odsączam i tnę nożyczkami na mniejsze nitki.
- Dorzucam do warzyw.
- Na 2 łyżkach oliwy podsmażam pokrojony w plasterki czosnek i cebulę.
- Po chwili dokładam mięso mielone, dodaję sól, pieprz, 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków i 2 łyżki stołowe sosu sojowego.
- Smażę, aż mięso straci kolor. Dokładam je do warzyw i studzę mieszając co chwilę.
- Po wystudzeniu i odsączeniu soków mieszam warzywa, makaron i mięso z 2 jajkami.
- Jeśli trzeba doprawiam masę.
Przygotowanie sajgonek
- Arkusze papieru ryżowego moczę chwilę w gorącej wodzie.
- Wykładam papier na deskę do krojenia.
- Na środek układam farsz i zwijam papierek jak na gołąbki.
- Po zwinięciu wszystkich sajgonek smażę je na rozgrzanym oleju na złoto.
- Sajgonki podaję moczone w sosie sojowym lub w sosie słodko - kwaśnym.
- Jak kto lubi 🙂
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/