Moje sajgonki

Jeśli potrzebujecie pysznej, imprezowej przekąski na ciepło to sajgonki będą idealne. Mogą wydawać się pracochłonne, ale wierzcie mi, że warte są zachodu 🙂

Moje sajgonki
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 1/2 kg mięsa mielonego (u mnie zwykle mielona łopatka)
  2. 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 1 cebula
  5. 5 - 6 opakowań papieru ryżowego mniejszego
  6. 1 opakowanie makaronu ryżowego
  7. sos sojowy
  8. sos słodko - kwaśny (u mnie tao tao)
  9. sól
  10. pieprz
  11. przyprawa 5 smaków
  12. 4 łyżki oliwy
  13. 2 jajka
  14. olej do smażenia
Wykonanie
  1. Rozgrzewam 2 łyżki oliwy i wrzucam zamrożone warzywa z mieszanki chińskiej.
  2. Na dużym ogniu smażę ok. 5 minut.
  3. Dodaję sól, pieprz i 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków.
  4. Woda z warzyw ma wyparować, a same warzywa mają pozostać jędrne.
  5. Warzywa wykładam na sitko, aby odsączyć soki, które pozostały ze smażenia.
  6. Makaron ryżowy zalewam wrzątkiem, przykrywam i czekam ok. 5 minut.
  7. Po tym czasie odsączam i tnę nożyczkami na mniejsze nitki.
  8. Dorzucam do warzyw.
  9. Na 2 łyżkach oliwy podsmażam pokrojony w plasterki czosnek i cebulę.
  10. Po chwili dokładam mięso mielone, dodaję sól, pieprz, 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków i 2 łyżki stołowe sosu sojowego.
  11. Smażę, aż mięso straci kolor. Dokładam je do warzyw i studzę mieszając co chwilę.
  12. Po wystudzeniu i odsączeniu soków mieszam warzywa, makaron i mięso z 2 jajkami.
  13. Jeśli trzeba doprawiam masę.
Przygotowanie sajgonek
  1. Arkusze papieru ryżowego moczę chwilę w gorącej wodzie.
  2. Wykładam papier na deskę do krojenia.
  3. Na środek układam farsz i zwijam papierek jak na gołąbki.
  4. Po zwinięciu wszystkich sajgonek smażę je na rozgrzanym oleju na złoto.
  5. Sajgonki podaję moczone w sosie sojowym lub w sosie słodko - kwaśnym.
  6. Jak kto lubi 🙂
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *