Wilgotne i lekkie zarazem. Nawet kolejnego dnia nie zdradzają, że były pieczone dzień wcześniej 🙂
Składniki
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 jajka
- 120 g cukru (u mnie drobny do wypieków)
- 1/2 szkl. oleju
- 300 g jogurtu naturalnego
- 220 g truskawek pokrojonych na mniejsze cząstki (mogą być śliwki lub rabarbar)
- cukier do posypania, u mnie brązowy
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Instrukcje
- Składniki suche przesiewam.
- Składniki mokre miksuję (bez truskawek).
- Do składników mokrych dodaję suche, delikatnie mieszam.
- Na koniec wrzucam truskawki i delikatnie mieszam łyżką.
- Masę umieszczam w foremkach do muffinek (3/4 wysokości).
- Wierzch posypuję cukrem i zapiekam w temp. 170 stopni około 30 minut (do suchego patyczka).
© 2024 Przepis pochodzi z Gotujesie.pl