Lubicie ciasta, kt贸rych si臋 nie piecze? Ja wprost uwielbiam! Ten przepis, nie tylko jest prosty. Wierzcie mi, 偶e smakuje cudownie 馃檪
Najlepsze ciacho Eli
2016-01-11 21:22:42
Produkty
- 2 du偶e opakowania herbatnik贸w ma艣lanych (u mnie z biedronki)
- 500 ml mleka pe艂not艂ustego 3,2%
- 6 偶贸艂tek
- 1 szkl. 艣mietany krem贸wki
- 1 cukier waniliowy
- 150 g cukru
- 1 艂y偶ka m膮ki pszennej
- 1 budy艅 艣mietankowy (lub 3 du偶e 艂y偶ki maki ziemniaczanej)
- 200 g mas艂a 82%
- 250 g serka mascarpone
- 4 艂y偶ki nutelli
- kilka kostek startej czekolady do posypania na wierzch (niekoniecznie)
Wykonanie
- W 1/2 szklanki mleka rozmiesza膰 偶贸艂tka i m膮ki.
- Reszt臋 mleka zagotowa膰 z cukrami i krem贸wk膮.
- Kiedy masa zacznie wrze膰, dodajemy mleko z 偶贸艂tkami, zmniejszamy ogie艅 i mieszamy, a偶 masa zg臋stnieje.
- Studzimy krem.
- Mas艂o miksujemy, po czym dodajemy po 1 艂y偶ce budy艅, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
- Blaszk臋 wyk艂adamy papierem i warstw膮 herbatnik贸w oraz kremu.
- Powtarzamy warstwy.
- Mascarpone wymiesza膰 z nutell膮 i smarujemy na wierzchniej warstwie herbatnik贸w.
- Mo偶emy posypa膰 start膮 czekolad膮.
- Ch艂odzimy, najlepiej ca艂膮 noc
Notes
- Przepis najlepszej cioci Eli moich dzieci 馃檪
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/
ciasto przepyszne, tylko te kalorie:)