Naleśniki bez nadzienia? Tak! Z pysznym karmelowym sosem i pomarańczami to wprost niebiańskie połączenie 🙂

Naleśniki z karmelem i pomarańczami
2016-02-27 08:33:26

Produkty
Ciasto
- 2 jajka
- 1 szkl. mleka
- 1 żółtko
- 125 g mąki
- 60 g rozpuszczonego masła
- 1 łyżka cukru pudru
Karmel pomarańczowy
- 60 g masła
- 50 g cukru (4 duże łyżki)
- sok z 1 pomarańczy
- fileciki z pomarańczy
- cienko otarta skórka z pomarańczy
- szczypta cynamonu
Wykonanie
Ciasto
- Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i schłodzić ok. 15 minut.
- Z ciasta smażymy w zależności od patelni 10-12 cieniutkich naleśników.
- Podczas smażenia odkładam naleśniki na talerz, ale przykrywam drugim talerzem, aby trzymały ciepło.
Karmel
- Pomarańczę sparzyć i porządnie wyszorować.
- Lekko otrzeć skórkę i ściąć górę i dół pomarańczy tak, żeby "stała" na desce".
- Ostrym nożem odcinać skórkę z owocu dość grubo od góry do dołu, tak aby widać było poszczególne kawałeczki pomarańczy bez zewnętrznej błonki.
- Wyciąć fileciki i wycisnąć sok do miseczki.
- Skórkę i fileciki na razie odkładamy.
- W garnku rozpuszczamy masło z cukrem, a następnie dodajemy sok z pomarańczy.
- Gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć.
- Na końcu dodajemy skórkę i fileciki, oraz szczyptę cynamonu.
Podanie
- 2-3 naleśniki składamy w kopertę i polewamy przygotowanym ciepłym sosem
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/