Naleśniki z karmelem i pomarańczami

Naleśniki bez nadzienia? Tak! Z pysznym karmelowym sosem i pomarańczami to wprost niebiańskie połączenie 🙂

Naleśniki z karmelem i pomarańczami
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
Ciasto
  1. 2 jajka
  2. 1 szkl. mleka
  3. 1 żółtko
  4. 125 g mąki
  5. 60 g rozpuszczonego masła
  6. 1 łyżka cukru pudru
Karmel pomarańczowy
  1. 60 g masła
  2. 50 g cukru (4 duże łyżki)
  3. sok z 1 pomarańczy
  4. fileciki z pomarańczy
  5. cienko otarta skórka z pomarańczy
  6. szczypta cynamonu
Wykonanie
Ciasto
  1. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę i schłodzić ok. 15 minut.
  2. Z ciasta smażymy w zależności od patelni 10-12 cieniutkich naleśników.
  3. Podczas smażenia odkładam naleśniki na talerz, ale przykrywam drugim talerzem, aby trzymały ciepło.
Karmel
  1. Pomarańczę sparzyć i porządnie wyszorować.
  2. Lekko otrzeć skórkę i ściąć górę i dół pomarańczy tak, żeby "stała" na desce".
  3. Ostrym nożem odcinać skórkę z owocu dość grubo od góry do dołu, tak aby widać było poszczególne kawałeczki pomarańczy bez zewnętrznej błonki.
  4. Wyciąć fileciki i wycisnąć sok do miseczki.
  5. Skórkę i fileciki na razie odkładamy.
  6. W garnku rozpuszczamy masło z cukrem, a następnie dodajemy sok z pomarańczy.
  7. Gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć.
  8. Na końcu dodajemy skórkę i fileciki, oraz szczyptę cynamonu.
Podanie
  1. 2-3 naleśniki składamy w kopertę i polewamy przygotowanym ciepłym sosem
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *