Pączki mojej teściowej

To są pączki, które można nawet zamrozić i nie stracą walorów smakowych. Tak mięciutkie i delikatne, że śmiało można powiedzieć, że rozpływają się w ustach 🙂

Pączki mojej teściowej
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 50 g drożdży
  2. 70 g cukru
  3. 200 ml mleka
  4. 80 g masła
  5. 4 żółtka
  6. 500 g mąki
  7. szczypta soli
  8. 2 łyżki wódki lub spirytusu
  9. konfitura
  10. tłuszcz do smażenia
Wykonanie
  1. Cukier, drożdże, mleko, masło i żółtka lekko podgrzać w garnku (ma być lekko ciepłe, nie gorące).
  2. Do mąki wlać zawartość garnka, dodać sól i wyrabiać ręcznie lub robotem ze spiralną końcówką około 2 minut.
  3. Następnie dodać spirytus i wyrabiać jeszcze minutę.
  4. Ciasto przełożyć do miski podsypanej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 30 min).
  5. Moja teściowa ma swój patent na to, aby pączki były idealne. W szklance wody moczy dużą łyżkę i nabiera nią ciasto. Lekko rozpłaszcza w ręku, wkłada nadzienie i zlepia. Układa pączki zlepieniem z dół.
  6. Z tej porcji wychodzi ok. 20 pączków.
  7. Smażyć pączki na złoto. Trzeba pamiętać, aby tłuszcz nie był za gorący, bo się będą paliły.
  8. U mnie dodatkowo testujemy różne nadzienia, od konfitury z wiśni, nutelli, prażonych jabłek po budyń.
  9. Każda opcja wspaniała ! 🙂
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *