Na piątek i nie tylko polecam pyszny pasztet z soczewicy 🙂

Pasztet z soczewicy
2017-03-30 18:08:08

Skladniki
- 1 duży seler
- 3 duże marchewki
- 3 pietruszki
- 1 duża cebula
- 1 szklanka ugotowanej soczewicy (czerwonej lub zielonej)
- 1 szklanka bułki tartej
- 0,5 szklanki oleju
- 6 jajek
- przyprawy (u mnie: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, gałka muszkatołowa, odrobina płatków chilli)
Sposob przygotowania
- Warzywa utrzeć na tarce o grubych oczkach, udusić w pół szklanki bulionu warzywnego, ostudzić.
- W osobnym garnku przygotować soczewicę (gotować w osolonej wodzie do miękkości), również ostudzić, po czym połączyć wszystkie składniki. Następnie dodać bułkę, jajka, olej i przyprawy
- Przełożyć do foremki/foremek i piec w temperaturze 200 C ok 1 godzinę - aż się zarumieni. Smacznego
Notes
- Najlepiej smakuje z chrzanem 🙂
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/
Dla mnie przysmak ?
To tak jak dla mnie :-*