Pasztet

Pasztet to idealna świąteczna przekąska. Ten, jest połączeniem kilku przepisów i zdaje się być bardziej odchudzony niż te tradycyjne. Pozdrawiam i zachęcam do wypróbowania 🙂

Pasztet
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 4 podudzia z kurczaka
  2. kawałek wołowiny z kością
  3. 3 nieduże kurze wątróbki
  4. garść suszonych grzybów
  5. 1 czerstwa bułka
  6. korzeń pietruszki
  7. pół selera lub ćwierć, jeśli jest mocno duży
  8. 3 marchewki
  9. 5 ziarenek ziela angielskiego
  10. 2 liście laurowe
  11. 5 ziarenek pieprzu
  12. szczypta majeranku
  13. szczypta czerwonej papryki
  14. 3 jajka
  15. sól, pieprz
Wykonanie
  1. Kurczaki i wołowinę zalać niewielką ilością wody (tak aby tylko przykryła mięso).
  2. Kiedy mięso się zagotuje, zdjąć pianę z wierzchu i dołożyć grzyby, pietruszkę, seler, marchew, ziele, liście laurowe, sól, pieprz i gotować na niewielkim ogniu około 3 godzin.
  3. Po tym czasie wyłowić z wywaru mięso i warzywa i wrzucić do niego na około 3 minuty wątróbkę (tylko po to, aby straciła kolor).
  4. W miskę odlać gorącego wywaru i namoczyć w nim bułkę.
  5. Kiedy mięso lekko ostygnie, oddzielić je od kości i zblendować na gładką masę z warzywami, jajkami, wątróbką i kajzerką na gładką masę.
  6. Doprawić szczyptą majeranku i czerwonej papryki.
  7. Jeśli trzeba to dosolić, lub jeśli wolicie ostrzejsze smaki można dodać np. pieprzu cayenne.
  8. Masę przełożyć do 2 niewielkich keksówek (u mnie jednorazowe) i piec około 2 h w 170 stopniach.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *