Jeśli lubicie sklepowe pieguski, to ten przepis będzie idealny. Zero chemii, można by rzec samo zdrowie, gdyby nie cukier 🙂
Pieguski
2016-01-11 12:47:16
Produkty
- Kostka masła 82%
- 3/4 szkl. cukru
- 2,5 szkl. mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody
- 1 czekolada mleczna (może być gorzka w zależności od upodobań)
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek
Wykonanie
- Pokroić czekoladę i orzechy.
- Połączyć wszystkie składniki (można mikserem ze spiralną końcówką).
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170 stopni.
- Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w odstępach, ponieważ kulki się rozpłyną.
- U mnie na dużej piekarnikowej blaszce piekę 16 kulek ok. 15 min. na lekko złoto.
- Wolę wcześniej łopatką zdjąć ciasteczka (po chwili stwardnieją), bo lubią się przypalać.
Notes
- Przepis znaleziony w internecie, jednak zmodyfikowany przeze mnie.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/