Pieguski

Jeśli lubicie sklepowe pieguski, to ten przepis będzie idealny. Zero chemii, można by rzec samo zdrowie, gdyby nie cukier 🙂

Pieguski
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. Kostka masła 82%
  2. 3/4 szkl. cukru
  3. 2,5 szkl. mąki
  4. 1/2 łyżeczki soli
  5. 1 łyżeczka sody
  6. 1 czekolada mleczna (może być gorzka w zależności od upodobań)
  7. garść orzechów włoskich
  8. garść rodzynek
Wykonanie
  1. Pokroić czekoladę i orzechy.
  2. Połączyć wszystkie składniki (można mikserem ze spiralną końcówką).
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 170 stopni.
  4. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w odstępach, ponieważ kulki się rozpłyną.
  5. U mnie na dużej piekarnikowej blaszce piekę 16 kulek ok. 15 min. na lekko złoto.
  6. Wolę wcześniej łopatką zdjąć ciasteczka (po chwili stwardnieją), bo lubią się przypalać.
Notes
  1. Przepis znaleziony w internecie, jednak zmodyfikowany przeze mnie.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *