Je艣li lubicie sklepowe pieguski, to ten przepis b臋dzie idealny. Zero chemii, mo偶na by rzec samo zdrowie, gdyby nie cukier 馃檪
Pieguski
2016-01-11 12:47:16
Produkty
- Kostka mas艂a 82%
- 3/4 szkl. cukru
- 2,5 szkl. m膮ki
- 1/2 艂y偶eczki soli
- 1 艂y偶eczka sody
- 1 czekolada mleczna (mo偶e by膰 gorzka w zale偶no艣ci od upodoba艅)
- gar艣膰 orzech贸w w艂oskich
- gar艣膰 rodzynek
Wykonanie
- Pokroi膰 czekolad臋 i orzechy.
- Po艂膮czy膰 wszystkie sk艂adniki (mo偶na mikserem ze spiraln膮 ko艅c贸wk膮).
- Rozgrza膰 piekarnik do temp. 170 stopni.
- Formowa膰 kulki wielko艣ci orzecha w艂oskiego i uk艂ada膰 na blaszce w odst臋pach, poniewa偶 kulki si臋 rozp艂yn膮.
- U mnie na du偶ej piekarnikowej blaszce piek臋 16 kulek ok. 15 min. na lekko z艂oto.
- Wol臋 wcze艣niej 艂opatk膮 zdj膮膰 ciasteczka (po chwili stwardniej膮), bo lubi膮 si臋 przypala膰.
Notes
- Przepis znaleziony w internecie, jednak zmodyfikowany przeze mnie.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/