Wypróbowałam już całe mnóstwo przepisów na świąteczne pierniki. Doszłam jednak do wniosku, że te stare, dobre i sprawdzone są najlepsze. Polecam, jako wspólnie spędzony czas z dziećmi. Wycinanie i zdobienie daje mnóstwo radości 🙂
Pierniczki świąteczne
2015-12-09 18:24:25
Produkty
- 560 g mąki pszennej
- 200 g płynnego miodu
- 80 g dobrego masła 82%
- 100 g cukru
- 2 jajka + 1 dodatkowe do posmarowania pierników
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 czubate łyżeczki przyprawy piernikowej
- 2 czubate łyżeczki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
Lukier
- Cukier puder + wrzątek (lub kilka kropel soku z cytryny)
Wykonanie
- W garnku rozpuścić masło i miód (nie gotować).
- Odrobinę ostudzić, ale masa ma być nadal ciepła.
- Dodać pozostałe wszystkie składniki i dokładnie wymieszać mikserem, na koniec wyrobić ręką.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury ok. 170 stopni.
- Ciasto na pierniki wywałkować na około 0,5 mm.
- Wycinamy dowolne kształty, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15 minut (ja co chwilę zaglądam, bo niestety pierniki lubią się przypalać).
Lukier
- Ilość cukru zależy od tego ile pierników zamierzacie ozdobić.
- Do ok. szklanki cukru pudru dodaję ok. 3-4 łyżeczki wrzątku lub soku z cytryny.
- Jeśli jest za gęsty, dodaję jeszcze trochę.
- Pozostaje tylko użyć pędzelków i dekorować 🙂
- Po ostygnięciu dekorujemy wedle upodobań, lukrem lub czekoladą.
- Zwykle przygotowuję lukier i zapas kolorowych pisaków i cukierków do ozdabiania. Daję wolną rękę moim dzieciom :-). Takie pierniki uwielbiam najbardziej.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/
Pieczenie i ozdabianie pierników z dziećmi to mój ulubiony element przedświatecznych przygotowań;) Już w ten weekend, nie mogę się doczekać, a przepis chętnie wypróbuję,
Pozdrawiam serdecznie i światecznie;)
Aga, u mnie niestety po 3 porcjach niewiele zostało :-(. Jutro mam dzień pierogowy, ale od poniedziałku znów zaczynam pierniczenie w kuchni! :-). pozdrawiam ciepło