Jest to jeden z moich ulubionych pierników. Nie jest zbity jak np. staropolski. Wilgotny i delikatny.
Można też go upiec w większej blaszce i nie przekładać, tylko polać polewą.
Piernik
2015-11-11 14:20:44
Produkty
Ciasto
- 1 i 3/4 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru brązowego (może być biały)
- 125 g miękkiego masła
- 200 g w miarę płynnego miodu
- 3 jajka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka sody
- 1 czubata łyżka kakao
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Masa
- 1 i 1/2 słoika powideł śliwkowych
Polewa
- Czekolada mleczna lub gorzka
- 3 łyżki mleka
Wykonanie
- Masło ucieram z cukrem. Po chwili dodaję żółtka, miód i śmietanę.
- Przesiewam mąkę, kakao, sodę, cynamon i przyprawę i dodaję do masy.
- Białka ubijam ze szczyptą soli i dodaję do ciasta.
- Piekę w nagrzanym piekarniku w dwóch małych keksówkach ok 50 min w temp. 170 stopni.
- Po upieczeniu studzę.
- Powidła podsmażam w garnuszku ok. 5 minut, a następnie gorącymi przekładam piernik.
- Czekoladę rozpuszczam z mlekiem na bardzo małym ogniu i polewam gotowy piernik.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/
Zapachniało świętami. Aż ślinka pociekła na podłogę…