Pierogi

Pierogi robię od wielu lat, nie tylko na święta. Przepis na ciasto jest uniwersalny, ale inny niż wszystkie. Bazą jest u mnie masło i żółtka. Ciasto jest elastyczne i na prawdę genialnie smakuje zarówno z farszem słonym, jak i na słodko 🙂

Pierogi
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
Ciasto
  1. 1 kg mąki tortowej
  2. 2 szklanki ciepłej (nie gorącej), przegotowanej wody
  3. 200 g miękkiego masła 82% (może być margaryna, ale ja wolę masło)
  4. 3 żółtka
  5. sól do smaku
Farsz
  1. 1,5 kg kapusty kiszonej
  2. 1/2 główki małej kapusty
  3. 1 marchewka
  4. 1 cebula
  5. 4 porządne garście suszonych grzybów
  6. sól, pieprz
  7. 2 listki laurowe
  8. 4 ziarenka ziela angielskiego
  9. 2 łyżki oleju
Wykonanie
Ciasto robię, kiedy zamierzam już lepić pierogi
  1. Składniki na ciasto zagniatam.
  2. Plus jest taki, że po chwili zbijają się w miękką i elastyczną kulkę.
  3. Odkrajam część ciasta (pozostałą przykrywam ściereczką, aby nie wyschła) i wałkuję dość cienko, lekko podsypując mąką.
  4. Wykrawam kółka plastikową (największą) foremką do pierogów, wkładam farsz i sklejam.
Farsz zwykle robię dzień wcześniej wieczorem, aby dobrze wystygł
  1. Grzyby moczę ok. 6 godzin (może być cała noc).
  2. Kapustę kiszoną lekko odciskam i kroję.
  3. Zalewam niewielką ilością wody, dodaję liść laurowy, 2 ziarenka ziela i gotuję na wolnym ogniu prawie do miękkości.
  4. W tym samym czasie szatkuję kapustę słodką, tarkuję marchewkę, dodaję listek, 2 ziarenka ziela i gotuję w lekko osolonej wodzie.
  5. Kapusta może być al dente (dojdzie podczas smażenia).
  6. Po ugotowaniu kapust odsączam na sicie, wyjmuę listki i ziele angielskie.
  7. Blenduję grzyby.
  8. Drobno kroję cebulę i lekko podsmażam na 2 łyżkach oleju.
  9. Dodaję kapusty i grzyby.
  10. Doprawiam solą i pieprzem i smażę całość ok. pół godziny na sporym ogniu często mieszając.
  11. Odstawiam do ostygnięcia.
  12. Zwykle zaczynam lepienie kolejnego dnia 🙂
Notes
  1. Pierogi w moim domu smakują nam usmażone, podane z barszczem. Można je oczywiście ugotować i podać z usmażoną cebulką, lub upiec w piekarniku wcześniej smarując rozmąconym jajkiem.
  2. Na tą ilość farszu trzeba zrobić podwójną ilość ciasta. Wychodzi wówczas ok. 130 pierogów 🙂
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *