Pierogi robię od wielu lat, nie tylko na święta. Przepis na ciasto jest uniwersalny, ale inny niż wszystkie. Bazą jest u mnie masło i żółtka. Ciasto jest elastyczne i na prawdę genialnie smakuje zarówno z farszem słonym, jak i na słodko 🙂
Pierogi
2015-12-15 09:37:21
Produkty
Ciasto
- 1 kg mąki tortowej
- 2 szklanki ciepłej (nie gorącej), przegotowanej wody
- 200 g miękkiego masła 82% (może być margaryna, ale ja wolę masło)
- 3 żółtka
- sól do smaku
Farsz
- 1,5 kg kapusty kiszonej
- 1/2 główki małej kapusty
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 4 porządne garście suszonych grzybów
- sól, pieprz
- 2 listki laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
Wykonanie
Ciasto robię, kiedy zamierzam już lepić pierogi
- Składniki na ciasto zagniatam.
- Plus jest taki, że po chwili zbijają się w miękką i elastyczną kulkę.
- Odkrajam część ciasta (pozostałą przykrywam ściereczką, aby nie wyschła) i wałkuję dość cienko, lekko podsypując mąką.
- Wykrawam kółka plastikową (największą) foremką do pierogów, wkładam farsz i sklejam.
Farsz zwykle robię dzień wcześniej wieczorem, aby dobrze wystygł
- Grzyby moczę ok. 6 godzin (może być cała noc).
- Kapustę kiszoną lekko odciskam i kroję.
- Zalewam niewielką ilością wody, dodaję liść laurowy, 2 ziarenka ziela i gotuję na wolnym ogniu prawie do miękkości.
- W tym samym czasie szatkuję kapustę słodką, tarkuję marchewkę, dodaję listek, 2 ziarenka ziela i gotuję w lekko osolonej wodzie.
- Kapusta może być al dente (dojdzie podczas smażenia).
- Po ugotowaniu kapust odsączam na sicie, wyjmuę listki i ziele angielskie.
- Blenduję grzyby.
- Drobno kroję cebulę i lekko podsmażam na 2 łyżkach oleju.
- Dodaję kapusty i grzyby.
- Doprawiam solą i pieprzem i smażę całość ok. pół godziny na sporym ogniu często mieszając.
- Odstawiam do ostygnięcia.
- Zwykle zaczynam lepienie kolejnego dnia 🙂
Notes
- Pierogi w moim domu smakują nam usmażone, podane z barszczem. Można je oczywiście ugotować i podać z usmażoną cebulką, lub upiec w piekarniku wcześniej smarując rozmąconym jajkiem.
- Na tą ilość farszu trzeba zrobić podwójną ilość ciasta. Wychodzi wówczas ok. 130 pierogów 🙂
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/