Skip to content
GotujeSie.pl
GotujeSie.pl

przepisy dla każdego

  • Strona główna
  • Przepisy
    • Wigilia
    • Desery
    • Ciasta
    • Obiady
    • Przekąski
    • Przetwory
    • Sosy
    • Ryby
  • O mnie
  • Blog
  • Kontakt
    • Współpraca
GotujeSie.pl

przepisy dla każdego

15 kwietnia 201615 kwietnia 2016

Pierś z kaczki z sałatą i sosem malinowym

Jak dla mnie idealny obiad! Nic dodać, nic ująć 🙂

Pierś z kaczki z sałatą i sosem malinowym
2016-04-12 13:03:04
Napisz opinie
Zapisz przepis
Drukuj
Produkty
  1. 1 podwójna pierś z kaczki (ok 500 g)
  2. 1 opakowanie mix sałat
  3. 1 ogórek wężowy
  4. 1 kubeczek pomidorków truskawkowych (u mnie z lidla)
  5. garść ulubionych kiełków (u mnie brokułowe)
  6. 1/2 czerwonej cebuli
  7. ziarna z połowy granatu
  8. sól, pieprz
Sos
  1. 250 g malin (u mnie świeże z lidla, ale mogą być też mrożone)
  2. 50 ml ciemnego octu balsamicznego
  3. 2 czubate łyżki miodu
  4. sól, pieprz
Wykonanie
  1. Pierś z kaczki oczyścić i opłukać.
  2. Skórę lekko naciąć w kratkę, tak aby nie naciąć mięsa pod spodem.
  3. Natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawić na około godzinę.
  4. Po tym czasie rozgrzać patelnię (nie za mocno, aby skórka się od razu nie spaliła) i ułożyć na niej piersi skórą do dołu.
  5. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni.
  6. Smażyć kaczkę około 10 minut (w tym czasie nie dotykam jej i nie przewracam).
  7. Po tym czasie piersi przewrócić i smażyć kolejne 7 minut.
  8. Po 7 minutach patelnię wstawiamy na 5 minut do rozgrzanego piekarnika.
  9. Po tym czasie wyjmujemy piersi na deskę, aby odpoczęły (nie kroimy ich od razu).
  10. Mają leżakować około 10 minut.
  11. Warzywa umyć i pokroić (ogórek w plastry, pomidorki na połowę, cebulę w piórka).
  12. Przygotować pestki z granatu.
  13. W czasie kiedy pierś się smaży, przygotowujemy sos.
  14. Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i gotujemy około 10 minut, do zgęstnienia.
  15. Następnie przecieramy przez sito i gotowy sos przelewamy do miseczki.
  16. W dużym, głębokim talerzu umieszczamy porządną garść sałaty, dodajemy ogórka, pomidorki, cebulę i kiełki. Na to układamy plasterki cienko pokrojonej piersi, posypujemy granatem i polewamy sosem.
  17. Podajemy z grzanką.
Notes
  1. Przepis zaczerpnięty z restauracji Papaja. Nie znam niestety dokładnych proporcji, więc skomponowałam je sama.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/
Obiady Przekąski Przepisy granatmalinyogórekpierś z kaczkisałata

Nawigacja wpisu

Poprzedni
Następny

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating




Współpraca

  • MotoIT.pl
  • Toyota Klub
  • Wideo Art

Tagi

bliscy bułeczki cebula chleb ciasto cynamon czekolada czosnek drożdże dzieci galaretka herbatniki jajka kukurydza marchewka masło miód mięso mielone mleko mąka nutella obiad ogórek orzechy owoce papryka pierogi przepis przepis na ciasto przepis na obiad rodzina rodzynki rzodkiewka sałatka ser sos szpinak truskawki weekend wigilia wypieki domowe zakwas ziemniaki śmietana święta
©2023 GotujeSie.pl | WordPress Theme by SuperbThemes