Jak dla mnie idealny obiad! Nic dodać, nic ująć 🙂
Pierś z kaczki z sałatą i sosem malinowym
2016-04-12 13:03:04
Produkty
- 1 podwójna pierś z kaczki (ok 500 g)
- 1 opakowanie mix sałat
- 1 ogórek wężowy
- 1 kubeczek pomidorków truskawkowych (u mnie z lidla)
- garść ulubionych kiełków (u mnie brokułowe)
- 1/2 czerwonej cebuli
- ziarna z połowy granatu
- sól, pieprz
Sos
- 250 g malin (u mnie świeże z lidla, ale mogą być też mrożone)
- 50 ml ciemnego octu balsamicznego
- 2 czubate łyżki miodu
- sól, pieprz
Wykonanie
- Pierś z kaczki oczyścić i opłukać.
- Skórę lekko naciąć w kratkę, tak aby nie naciąć mięsa pod spodem.
- Natrzeć solą i świeżo zmielonym pieprzem, odstawić na około godzinę.
- Po tym czasie rozgrzać patelnię (nie za mocno, aby skórka się od razu nie spaliła) i ułożyć na niej piersi skórą do dołu.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni.
- Smażyć kaczkę około 10 minut (w tym czasie nie dotykam jej i nie przewracam).
- Po tym czasie piersi przewrócić i smażyć kolejne 7 minut.
- Po 7 minutach patelnię wstawiamy na 5 minut do rozgrzanego piekarnika.
- Po tym czasie wyjmujemy piersi na deskę, aby odpoczęły (nie kroimy ich od razu).
- Mają leżakować około 10 minut.
- Warzywa umyć i pokroić (ogórek w plastry, pomidorki na połowę, cebulę w piórka).
- Przygotować pestki z granatu.
- W czasie kiedy pierś się smaży, przygotowujemy sos.
- Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i gotujemy około 10 minut, do zgęstnienia.
- Następnie przecieramy przez sito i gotowy sos przelewamy do miseczki.
- W dużym, głębokim talerzu umieszczamy porządną garść sałaty, dodajemy ogórka, pomidorki, cebulę i kiełki. Na to układamy plasterki cienko pokrojonej piersi, posypujemy granatem i polewamy sosem.
- Podajemy z grzanką.
Notes
- Przepis zaczerpnięty z restauracji Papaja. Nie znam niestety dokładnych proporcji, więc skomponowałam je sama.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/