Przepis podpatrzony na jakimś tutorialu w sieci. Nie wymagający wielkich przygotowań, a podany z piure lub samą zieleniną smakuje na prawdę pysznie 🙂
Pierś zapiekana ze szpinakiem i rocottą
2016-02-25 08:36:09
Produkty
- 2 podwójne piersi z kurczaka
- 1/2 opakowania świeżego szpinaku
- 1/2 opakowania ricotty (u mnie z lidla)
- 1/2 opakowania sera cheddar (też lidl)
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Wykonanie
- Piersi kroję na połowę, oczyszczam i odcinam polędwiczki (polędwiczki mrożę, nie wykorzystuję do tego przepisu).
- Doprawiam solą i pieprzem.
- Nacinam w poprzek, ale nie do końca, tak aby powstały zagłębienia w które włożę szpinak.
- Szpinak myję i osuszam ręcznikiem papierowym.
- Podsmażam na łyżce masła, aż liście zwiędną.
- Doprawiam solą i pieprzem.
- Po 4-5 minutach dokładam ricottę.
- Po połączeniu się szpinaku i ricotty studzę farsz.
- Piersi układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Zagłębienia w mięsie wypełniam masą szpinakową.
- Wierzch posypuję startym serem cheddar.
- Zapiekam ok 30-35 minut na złoto (na koniec włączam grill, żeby ser się lepiej zapiekł).
- Najsmaczniejsze tuż po upieczeniu. Pierś jest bardzo delikatna i nie sucha.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/