Pierś zapiekana ze szpinakiem i rocottą

Przepis podpatrzony na jakimś tutorialu w sieci. Nie wymagający wielkich przygotowań, a podany z piure lub samą zieleniną smakuje na prawdę pysznie 🙂

Pierś zapiekana ze szpinakiem i rocottą
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 2 podwójne piersi z kurczaka
  2. 1/2 opakowania świeżego szpinaku
  3. 1/2 opakowania ricotty (u mnie z lidla)
  4. 1/2 opakowania sera cheddar (też lidl)
  5. 1 łyżka masła
  6. sól, pieprz
Wykonanie
  1. Piersi kroję na połowę, oczyszczam i odcinam polędwiczki (polędwiczki mrożę, nie wykorzystuję do tego przepisu).
  2. Doprawiam solą i pieprzem.
  3. Nacinam w poprzek, ale nie do końca, tak aby powstały zagłębienia w które włożę szpinak.
  4. Szpinak myję i osuszam ręcznikiem papierowym.
  5. Podsmażam na łyżce masła, aż liście zwiędną.
  6. Doprawiam solą i pieprzem.
  7. Po 4-5 minutach dokładam ricottę.
  8. Po połączeniu się szpinaku i ricotty studzę farsz.
  9. Piersi układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  10. Zagłębienia w mięsie wypełniam masą szpinakową.
  11. Wierzch posypuję startym serem cheddar.
  12. Zapiekam ok 30-35 minut na złoto (na koniec włączam grill, żeby ser się lepiej zapiekł).
  13. Najsmaczniejsze tuż po upieczeniu. Pierś jest bardzo delikatna i nie sucha.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *