Nie znam chyba nikogo, kto nie lubiłby pizzy. Zrobiona w domu, niekoniecznie musi być pracochłonna. Wystarczy przepis na idealne ciasto i ulubione dodatki. Polecam!
Pizza
2016-01-21 08:46:20
Produkty
Ciasto
- 350 g mąki pszennej
- 180 g letniej wody
- 20 g świeżych drożdży
- 25 g oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Dodatki
U mnie zwykle co kto lubi, ale nie może zabraknąć
- mozarella (u mnie tarta z lidla)
- tarta gouda
- szynka
- salami
- kukurydza
- sos pomidorowy (może być ketchup)
- pieczarki
- oliwki
- chilli suszone w płatkach
Wykonanie
- Składniki na ciasto wyrabiamy robotem do momentu, aż nie będzie lepkie i zbije się w zgrabną kulkę.
- Z tego przepisu robię 2 cienkie, dość spore pizze, jedną dla dzieci, a drugą dla siebie i Pawła.
- Ciasto dzielę na połowę i lekko natłuszczonymi oliwą rękami formuję placek, który lekko rozciągam.
- Smaruję sosem, który sama robię, ale ketchup również może być.
- Na pizzy układam ulubione produkty.
- Wierzch posypuję tartymi serami i zapiekam na lekko złoto w temp 210 stopni.
- Świetnym rozwiązaniem jest kamień do pizzy, ale takowego niestety póki co nie posiadam.
- Jakiś czas temu robiliśmy pizzę u Pawła bratowej, właśnie przy użyciu kamienia i proces pieczenia jest wówczas bardzo krótki ok. 5-8 minut, a pizza bardzo lekka i chrupiąca.
- Ta z piekarnika ma inną konsystencję, bo spód tak błyskawicznie się nie zapieka.
- W smaku jest jednak tak samo pyszna.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/