Ple艣niak

Ciasto mojego dzieci艅stwa 馃檪

Ple艣niak
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 4 jajka
  2. 1 margaryna
  3. 3 szkl. m膮ki
  4. 1 szkl. cukru
  5. 2 艂y偶ki kakao
  6. 1/2 艂y偶eczki proszku do pieczenia
  7. kilka kropel zapachu arakowego
  8. d偶em jaki lubicie (u mnie cz臋sto konfitura z wi艣ni, ale mo偶e by膰 porzeczkowy lub truskawkowy)
Wykonanie
  1. M膮k臋 zagnie艣膰 z 偶贸艂tkami, margaryn膮, proszkiem do pieczenia i cukrem.
  2. Ciasto podzieli膰 na 3 cz臋艣ci.
  3. Pierwsz膮 wy艂o偶y膰 na blaszk臋 i posmarowa膰 j膮 d偶emem.
  4. Drug膮 zagnie艣膰 z kakao i aromatem, po czym zetrze膰 na tarce na d偶em.
  5. Bia艂ka ubi膰 ze szczypt膮 soli i 艂y偶k膮 cukru. Wy艂o偶y膰 na ciemne ciasto.
  6. Na pian臋 zetrze膰 pozosta艂膮 cz臋艣膰 ciasta (mo偶na lekko sch艂odzi膰).
  7. Piec ok. 1 h w temp. 175-180 stopni.
  8. Po upieczeniu mo偶na posypa膰 cukrem pudrem.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

0 komentarz/y “Ple艣niakDodaj komentarz →

Dodaj komentarz

Tw贸j adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola s膮 oznaczone *