Ciasto mojego dzieciństwa 🙂

Pleśniak
2016-02-02 16:16:20

Produkty
- 4 jajka
- 1 margaryna
- 3 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel zapachu arakowego
- dżem jaki lubicie (u mnie często konfitura z wiśni, ale może być porzeczkowy lub truskawkowy)
Wykonanie
- Mąkę zagnieść z żółtkami, margaryną, proszkiem do pieczenia i cukrem.
- Ciasto podzielić na 3 części.
- Pierwszą wyłożyć na blaszkę i posmarować ją dżemem.
- Drugą zagnieść z kakao i aromatem, po czym zetrzeć na tarce na dżem.
- Białka ubić ze szczyptą soli i łyżką cukru. Wyłożyć na ciemne ciasto.
- Na pianę zetrzeć pozostałą część ciasta (można lekko schłodzić).
- Piec ok. 1 h w temp. 175-180 stopni.
- Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/