Ciasto mojego dzieciństwa 🙂
Składniki
- 4 szt jajka
- 1 margaryna
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel zapachu arakowego
- dżem jaki lubicie (u mnie często konfitura z wiśni, ale może być porzeczkowy lub truskawkowy)
Instrukcje
- Mąkę zagnieść z żółtkami, margaryną, proszkiem do pieczenia i cukrem
- Ciasto podzielić na 3 części
- Pierwszą wyłożyć na blaszkę i posmarować ją dżemem
- Drugą zagnieść z kakao i aromatem, po czym zetrzeć na tarce na dżem
- Białka ubić ze szczyptą soli i łyżką cukru. Wyłożyć na ciemne ciasto
- Na pianę zetrzeć pozostałą część ciasta (można lekko schłodzić)
- Piec ok. 1 h w temp. 175-180 stopni
- Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem