Przepis na tę prostą zupę dostałam od mojej teściowej. Nie jest może klasyczną węgierską, ale na wszelkich imprezach robi furorę. Polecam i zapraszam 🙂

Zupa po węgiersku
2016-04-01 16:22:30

Produkty
- 1 mały seler lub 3/4 dużego (obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej)
- 1 i 1/2 czerwonej papryki (pokroić w większą kostkę)
- 30 dag pieczarek (pokroić w mniejszą kostkę)
- 1 łyżka oleju
- 75 dag mięsa mielonego
- 1 puszka groszku
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
- 1 zupa gulaszowa
- 2 litry wywaru warzywnego
- sól, pieprz, szczypta cukru
Wykonanie
- Mięso doprawić jak na kotlety mielone (jajko, czerstwa bułka, sól, pieprz, bez cebuli).
- Lepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w mące.
- Seler, pieczarki i paprykę podsmażyć na łyżce oleju (około 5 minut na sporym ogniu), doprawić solą i pieprzem.
- W dość dużym garnku zagotować wywar, dorzucić do niego podsmażone warzywa.
- Kiedy warzywa się lekko podgotują partiami dorzucać mięsne kuleczki.
- Zamieszać i gotować około 5 minut.
- Następnie dodać odsączony z zalewy groszek i kukurydzę, a następnie koncentrat.
- Zupę gulaszową rozrobić w niewielkiej ilości wody i dolać do garnka.
- Gotować około 15 minut.
- Jeśli potrzeba, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru (aby złamać kwaśny posmak koncentratu).
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/