Zupa po węgiersku

Przepis na tę prostą zupę dostałam od mojej teściowej. Nie jest może klasyczną węgierską, ale na wszelkich imprezach robi furorę. Polecam i zapraszam 🙂

Zupa po węgiersku
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 1 mały seler lub 3/4 dużego (obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej)
  2. 1 i 1/2 czerwonej papryki (pokroić w większą kostkę)
  3. 30 dag pieczarek (pokroić w mniejszą kostkę)
  4. 1 łyżka oleju
  5. 75 dag mięsa mielonego
  6. 1 puszka groszku
  7. 1 puszka kukurydzy
  8. 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego
  9. 1 zupa gulaszowa
  10. 2 litry wywaru warzywnego
  11. sól, pieprz, szczypta cukru
Wykonanie
  1. Mięso doprawić jak na kotlety mielone (jajko, czerstwa bułka, sól, pieprz, bez cebuli).
  2. Lepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w mące.
  3. Seler, pieczarki i paprykę podsmażyć na łyżce oleju (około 5 minut na sporym ogniu), doprawić solą i pieprzem.
  4. W dość dużym garnku zagotować wywar, dorzucić do niego podsmażone warzywa.
  5. Kiedy warzywa się lekko podgotują partiami dorzucać mięsne kuleczki.
  6. Zamieszać i gotować około 5 minut.
  7. Następnie dodać odsączony z zalewy groszek i kukurydzę, a następnie koncentrat.
  8. Zupę gulaszową rozrobić w niewielkiej ilości wody i dolać do garnka.
  9. Gotować około 15 minut.
  10. Jeśli potrzeba, doprawić solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru (aby złamać kwaśny posmak koncentratu).
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *