Pstrąg zapiekany

Uważam, że pstrąg w takim wydaniu jest dość klasycznym daniem. Jednak podany z aksamitnym puree jest wprost idealny.

Rybę zwykle kupuję w Rybakówce w Ełku, mam wówczas pewność, że jest świeża i wysokiej jakości.

Pstrąg zapiekany
Napisz opinie
Drukuj
Skladniki
  1. 2 sprawione pstrągi
  2. 3/4 kostki miękkiego masła
  3. 1 sparzona cytryna
  4. oliwa
  5. świeży koper, natka pietruszki
  6. sól, pieprz
Sposob przygotowania
  1. Pstrągi czyszczę i moczę w zimnej wodzie ok. godziny. Następnie marynuję w soli i pieprzu. Jeśli mam czas to wstawiam na noc do lodówki. Jeśli nie, piekę tuż po przygotowaniu.
  2. Miękkie masło doprawiam odrobiną soli i pieprzu, mieszam z koperkiem i pietruszką. Takim farszem nadziewam rybę. Na wierzch układam plastry cytryny. Skrapiam oliwą, a następnie zawijam dość szczelnie w papier do pieczenia. Piekę w piekarniku 30-40 minut, w temperaturze ok 180 stopni.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *