Szynkowar dostałam w prezencie od mojej teściowej – Tereski. Nie byłam co do niego przekonana, dopóki nie spróbowałam wędliny z tego ustrojstwa. Pyszne, wilgotne mięsko z galaretką. Lubię wiedzieć, co jedzą moje dzieci. Polecam i Wam 🙂
Pyszny kurczak z szynkowara
2015-12-15 10:52:34
Produkty
- 4 podwójne udka z kurczaka
- słodka papryka
- tymianek
- sól
- pieprz
- suszony czosnek
- mogą być Wasze ulubione przyprawy
Wykonanie
- Udka z kurczaka filetuję.
- Wykrawam kości i zostawiam kawałek mięsa ze skórą.
- Mięso moczę w zimnej wodzie ok. 2 godziny.
- Po tym czasie przyprawiam ulubionymi przyprawami i odstawiam w chłodne miejsce na ok. 24h.
- W szynkowarze umieszczam woreczek (do kupienia w sklepach wędliniarskich).
- Wkładam do niego wyfiletowane udka.
- Skręcam woreczek i zamykam pojemnik.
- Umieszczam szynkowar w garnku o podobnej wielkości co urządzenie i zalewam zimną wodą.
- Podgrzewam i parzę ok 1,5 godziny od momentu kiedy woda prawie zacznie wrzeć.
- Woda nie może się gotować.
- Po tym czasie wystawiam garnek z szynkowarem na balkon.
- Kiedy woda ostygnie, wstawiam szynkowar na całą noc do lodówki.
- Rano wyjmuję pyszną galantynę z kurczaka.
- Mięso jest soczyste i miękkie, polecam 🙂
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/