Kolejna opcja dla wielbicieli kokosu i białej czekolady. Polecam tym, którzy boją się zakalca w biszkopcie. W tym cieście biszkopt się zawsze udaje! 🙂
Rafaello
2016-02-02 16:06:15
Produkty
Biszkopt
- 6 jajek
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 1 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 1 i 1/2 proszku do pieczenia
Krem
- 1 duża śmietana 30% (u mnie z Piątnicy 400 ml)
- 2 białe czekolady
- 2 śnieżki
- 1 opakowanie wiórków kokosowych 200 g (zostawić około 6 łyżek do posypania ciasta)
- 1 łyżeczka żelatyny
Do nasączenia biszkoptu
- 1 kubek bardzo mocnej herbaty + kilka kropel soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru
Do posypania ciasta
- 1 łyżka masła
- 6 łyżek wiórek kokosowych
Wykonanie
Biszkopt
- Białka ubić ze szczyptą soli.
- Dodać cukry i żółtka.
- Następnie stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Piec do suchego patyczka ok 40 min. w temp 175-180 stopni.
Krem
- Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę.
- Dobrze schłodzić.
- Do powstałej masy dodać śnieżki i ubić mikserem.
- Dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody, a na końcu wiórki.
- Ostudzony biszkopt przekroić na pół.
- Nasączyć dolny placek, a następnie wyłożyć na niego połowę masy.
- Przykryć drugą częścią, nasączyć i dodać pozostały krem.
- Ciasto posypać uprażonymi na maśle wiórkami.
- Podawać schłodzone
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/