Rafaello

Kolejna opcja dla wielbicieli kokosu i białej czekolady. Polecam tym, którzy boją się zakalca w biszkopcie. W tym cieście biszkopt się zawsze udaje! 🙂

Rafaello
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
Biszkopt
  1. 6 jajek
  2. 1 i 1/2 szkl. mąki
  3. 1 szkl. cukru
  4. cukier waniliowy
  5. szczypta soli
  6. 1 i 1/2 proszku do pieczenia
Krem
  1. 1 duża śmietana 30% (u mnie z Piątnicy 400 ml)
  2. 2 białe czekolady
  3. 2 śnieżki
  4. 1 opakowanie wiórków kokosowych 200 g (zostawić około 6 łyżek do posypania ciasta)
  5. 1 łyżeczka żelatyny
Do nasączenia biszkoptu
  1. 1 kubek bardzo mocnej herbaty + kilka kropel soku z cytryny + 1 łyżeczka cukru
Do posypania ciasta
  1. 1 łyżka masła
  2. 6 łyżek wiórek kokosowych
Wykonanie
Biszkopt
  1. Białka ubić ze szczyptą soli.
  2. Dodać cukry i żółtka.
  3. Następnie stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Piec do suchego patyczka ok 40 min. w temp 175-180 stopni.
Krem
  1. Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę.
  2. Dobrze schłodzić.
  3. Do powstałej masy dodać śnieżki i ubić mikserem.
  4. Dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody, a na końcu wiórki.
  5. Ostudzony biszkopt przekroić na pół.
  6. Nasączyć dolny placek, a następnie wyłożyć na niego połowę masy.
  7. Przykryć drugą częścią, nasączyć i dodać pozostały krem.
  8. Ciasto posypać uprażonymi na maśle wiórkami.
  9. Podawać schłodzone
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *