Do tych rogalików możecie użyć nie tylko powideł, ale również świetnie sprawdzi się nutella. Moje dzieci, lubią akurat taką wersję i oczywiście bardzo chętnie uczestniczą podczas robienia rogalików.
Rogaliki drożdżowe
2015-11-25 12:21:49
Produkty
- 1/2 kg mąki
- 1 szkl. mleka
- 1 jajko
- 1/2 szkl. cukru
- 30 g masła
- 3 dkg drożdży
- szczypta soli
- ulubiony zapach (niekoniecznie)
- ulubione powidła
Wykonanie
- Masło rozpuścić i ostudzić.
- Drożdże rozetrzeć z cukrem.
- Następnie dodać letnie mleko, mąkę, jajko, sól, zapach.
- Wyrobić ręcznie lub mikserem ze spiralną końcówką.
- Gdy będzie odstawało od ręki, przykryć ściereczką na 20 minut do wyrośnięcia.
- Po tym czasie podzielić ciasto na 2-3 części.
- Każdą cienko wałkować w kształt koła. Nożem do pizzy ciąć koło na 8 trójkątów.
- Przy zewnętrznej krawędzi układać powidła i zwijać w rogalika.
- Układać na blaszce, przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.
- Piec na złoto w ciepłym piekarniku ok 20 minut, w temp. 170 stopni.
- Po upieczeniu mozna posypać cukrem pudrem lub polukrować.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/