Rogaliki drożdżowe

Do tych rogalików możecie użyć nie tylko powideł, ale również świetnie sprawdzi się nutella. Moje dzieci, lubią akurat taką wersję i oczywiście bardzo chętnie uczestniczą podczas robienia rogalików.

Rogaliki drożdżowe
Napisz opinie
Drukuj
Produkty
  1. 1/2 kg mąki
  2. 1 szkl. mleka
  3. 1 jajko
  4. 1/2 szkl. cukru
  5. 30 g masła
  6. 3 dkg drożdży
  7. szczypta soli
  8. ulubiony zapach (niekoniecznie)
  9. ulubione powidła
Wykonanie
  1. Masło rozpuścić i ostudzić.
  2. Drożdże rozetrzeć z cukrem.
  3. Następnie dodać letnie mleko, mąkę, jajko, sól, zapach.
  4. Wyrobić ręcznie lub mikserem ze spiralną końcówką.
  5. Gdy będzie odstawało od ręki, przykryć ściereczką na 20 minut do wyrośnięcia.
  6. Po tym czasie podzielić ciasto na 2-3 części.
  7. Każdą cienko wałkować w kształt koła. Nożem do pizzy ciąć koło na 8 trójkątów.
  8. Przy zewnętrznej krawędzi układać powidła i zwijać w rogalika.
  9. Układać na blaszce, przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem.
  10. Piec na złoto w ciepłym piekarniku ok 20 minut, w temp. 170 stopni.
  11. Po upieczeniu mozna posypać cukrem pudrem lub polukrować.
GotujeSie.pl http://www.gotujesie.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *